Ahilik haftası kutlamaları başlıyor

Bayburt'ta, Ahilik Haftası düzenlenecek çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Ahilik haftası kutlamaları başlıyor

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Selahattin Karaman, yaptığı yazılı açıklamada, kentteki Ahilik Haftası kutlamalarının 16 Eylül'de kutlama komitesinin Bayburt Valisi Cüneyt Epcim ve Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci’yi ziyaretiyle başlayacağını belirtti.

Çeşitli etkinliklerle kutlanacak olan Ahilik Haftası kapsamında 18 Eylül Çarşamba  günü saat 13.00'te Saray Bahçesi’nde halk oyunları gösterileri yapılacağını aktaran Karaman, daha sonra burada vatandaşlara ahilik pilavı ikram edileceğini kaydetti.

Karaman, kutlama etkinliklerinin yine burada düzenlenecek ödül töreni, yılın ahisine kaftan giydirilmesi, yılın ahisi, kalfası ve çırağına çeşitli hediyeler verilmesi ve burada sahnelecek tiyatro ile  son bulacağını söyledi.

Ahilik nedir?

Ahilik geleneği hakkında da bilgi veren Karaman şunları kaydetti: 

Ahilik kutlamalrı kapsamında ayrıca Cuma Günü Yeni Cami’de ikindi namazına müteakip mevlid okutulacak.

Ahilik, 13. yüzyılda Anadolu’da kurulmuş bir esnaf teşkilatıdır. Sözlük anlamı olarak “eli açık, kardeş, yiğit, delikanlı” gibi manalara gelen “ahi” kelimesi; aynı zamanda bugün, yüzlerce yıllık bir değerler sistemine karşılık gelir.

Selçuklu Devleti döneminde; Türk kültürü ve İslâm dininin tüm pozitif değerlerini taşıyan bir sentez olarak ortaya çıkmıştır. Esnaf yaşamına belirli kaideler getirerek, insanların maddi ve manevi tüm ihtiyaçlarını gidermeyi, toplumsal düzeni sağlamayı kendine amaç edinmiş bir sistemdir. Bunu gerçekleştirmek için de sanat, ticaret, dayanışma ve yardımlaşmayı yöntem olarak kullanmıştır.

Esnafın ticaret hayatını organize etmek üzere ortaya çıkan Ahilik; sosyal hayattaki, eğitim hayatındaki, askeri ve siyasi alandaki faaliyetleri ile günümüze kadar etkileri olan bir teşkilattır. Özellikle Osmanlının kuruluşu dönemindeki siyasi etkisi önemlidir.

AHİLİK TEŞKİLATININ KURULUŞU

Anadolu’da Ahilik Teşkilatı’nı Ahi Evran kurmuştur. Asıl adı Mahmut bin Ahmet olan Ehi Evran; Ebu’l Hakayık unvanıyla da anılırdı. Ahi Evran 1171 yılında Azerbaycan’ın Hoy şehrinde doğdu. Anadolu’da pek çok şehirde bulunan Ahi Evran; Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlana Celaleddin-i Rumi ile aynı çağın bilgesidir. Kaleme aldığı ilmi eserleri, vaktiyle Sultan Alâeddin Keykubat’ın da takdirini almıştır.

Ahi Evran, dericilik zanaatıyla meşguldü. Başta Kayseri olmak üzere Anadolu’daki diğer şehirlerde bu zanaatı geliştirdi ve bununla da kalmayıp teşkilatlandırdı. İşte “Ahi Teşkilatı” olarak bildiğimiz yapının başlangıcı da budur. Sadece dericileri değil, zamanla diğer esnaf gruplarını da içine alan sistem, vakit ilerledikçe sosyal bir güç haline geldi. Ahi Evran Selçuklu döneminde 32 meslek grubunun başkanıydı.

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2019, 09:34

BEŞİR KELLECİ


İletişim Hesapları
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER