Bayburt’ta meralara yapılan suluk uzunluğu 10 KM'ye ulaştı

​Yüzölçümünün yüzde 56'sı mera olan Bayburt'ta meraların verimli kullanılmasına yönelik çalışmalar aralıksız devam ediyor.

Bayburt’ta meralara yapılan suluk uzunluğu 10 KM'ye ulaştı

Bayburt Meralarında otlatma verimliliği projesi kapsamın meralara hayvanların su içmesi için yapılan suluk sayısı 2500'ü geçti.

Bayburt'un 210 bin hektarlık mera varlığı, ilin yüzölçümünün yaklaşık % 56'sına tekabül ettiğini belirten İl Müdürü Abdulkadir Karabulut, bu oranın Türkiye ortalamasının 3 katı olduğunu ifade etti.

Günümüzde hayvancılık maliyetleri bakımından meraların stratejik bir önemi olduğunu belirten il müdürü Karabulut şunları söyledi:

"İlimizin sahip olduğu bu önemli potansiyeli değerlendirmek adına birçok çalışma yürütüyoruz. Tabi ki bu noktada meraların verimliliğinin arttırılması, sürdürülebilir bir sistemle etkin bir şekilde kullanımının sağlanması en önemli önceliklerimiz arasında. Bu doğrultuda Bayburt Tarım Orman İl Müdürlüğü olarak 2014 yılında Bayburt Meralarında Otlatma Verimliliğinin Arttırılması Projesinin adıyla 10 yıllık bir çerçeve proje başlattık. 2023 yılına kadar devam edecek olan bu proje ülkemizde bu alanda yapılmış en büyük proje niteliğinde. Bu proje ile öncelikle meralarda otlatma verimliliğini etkileyen su ihtiyacının giderilmesini hedeflemiştik. Şuan itibari 2018 yılında yaptığımız 300 adet suluk ile toplamda 2500 rakamının geçmiş olduk. Bu sayıyı uzunluk olarak düşündüğümüzde 10 km'yi geçiyor. Yine meralarda hayvan gölgeliği, küçükbaşlar için koyun banyoluğu, hayvan barınağı ve yeni mera tesisi gibi çalışmalarımız var. Bunun yanında sürdürülebilir bir mera kullanım kültürü oluşturmak adına Valiliğimiz himayesinde Türkiye'de ilk defa mera eylem planı hazırlayarak uygulamaya koyduk. Bu kapsamda tüm köylerimizde meraların doğru kullanımında yönelik çiftçi ve çoban eğitimleri yaptık. Köy odalarına kahvelerine afişler astık. Özellikle çobanlara ve hayvan yetiştiricilerimize doğru mera kullanımı hakkında cep kitapçıkları dağıttık. Dolayısı ile meraların ülkemiz hayvancılığı için eşsiz bir sermaye olduğu kadar, yarınlarımız için bize emanet olduğu düşüncesini yerleştirerek bugünümüze ve yarınımıza değer katmayı amaçlıyoruz. İnşallah bu doğrultuda çalışmalarımız çiftçilerimizle birlikte heyecan ve hassasiyetle devam edecek." 

BEŞİR KELLECİ


İletişim Hesapları
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER