İşyeri satın alırken nelere dikkat edilmeli?

İşyeri satın alırken nelere dikkat edilmeli?

Ticari gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenler, işyeri satın alırken belli prosedürlere dikkat etmek durumundadır. Öncelikle satın alınacak olan işyerinin hangi alanda kullanılacağına karar verilmelidir. Kişi kârlı bir yatırım yapmak istiyorsa, her ticari gayrimenkulde dikkat edilmesi gereken özelliklerin farklı olduğunu da göz önünde bulundurmalıdır. İşyeri açmak isteyenler, kurmak istedikleri iş sektörüne göre hazırlamaları gereken birtakım belgeler olduğunu unutmamalıdır. Peki, satılık işyeri arayanların dikkat etmeleri gereken detaylar nelerdir? İşyeri tapusu için hangi evraklara ihtiyaç vardır? İşte, işyeri satın alacak olanların bilmesi gereken tüm detaylar…

İşyeri satın alırken nelere dikkat edilmeli?

İşyeri satın almak isteyen kişiler, öncelikle genel bir araştırma yapmayı unutmamalıdır. İşyerinin satın alınacağı semtte birden fazla işyeri seçeneği değerlendirilmeli, işyerinin fiyat ve özelliklerinin detaylıca araştırılmasına özen gösterilmelidir. Her yatırımda olduğu gibi ticari gayrimenkul yatırımda da belli yatırım riskleri bulunabilir. Satılık konut almak ile işyeri almak oldukça farklıdır. Peki, işyeri satın alırken nelere dikkat etmek gerekir? İşte detaylar…

- İşyerinin konumu: İşyeri satın almak isteyenlerin göz önünde bulundurmaları gereken en önemli detay, işyerinin bulunduğu konumdur. Bu nedenle açılacak olan işyerinin, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu ve işlek bir cadde üzerinde bulunması büyük bir avantajı da beraberinde getirir.
- Gayrimenkulün türü: Satın alınacak olan işyerinin belgelerde dükkan mı yoksa işyeri mi olarak geçtiği detayı da oldukça önemlidir. Bazı konutların sonradan dükkana çevrilmesi, ilerleyen zamanlarda resmi işlem aşamasında birtakım sorunları açığa çıkarabiliyor. Bu nedenle de işyeri satın alacak kişiler, beğendikleri işyerinin evraklar üzerindeki türünün ne olduğunu muhakkak sormalıdır.
- Ruhsat durumu: Satın alınacak işyerinin ruhsat durumu da muhakkak araştırılmalıdır. Kimi zaman ruhsat aşamasında sorun olmazken, bazı zamanlarda sorun çıkabiliyor. İşyeri satın alacak olanlar, ruhsat durumunu da göz önünde bulundurmalıdır.

- Kat mülkiyeti: İşyerinin projeye uygun yapılıp yapılmadığı, kat mülkiyeti ile anlaşılır. Projeye uygun olarak hazırlanan işyerleri, satış işlemi sırasında daha fazla değer kazanır. Ticari gayrimenkul yapmak isteyenler, bir sonraki aşamada işyerini satışa çıkarmayı düşünürlerse, bu detayı da değerlendirmelidirler. Bu sebeple işyeri satın alacak kişiler, gayrimenkule ait olarak gözüken bodrum ya da depo gibi bölümlerin kayıtlı olup olmadığına dikkat etmelidir. Depo ve bodrum katın resmi olarak kayıtlı olmaması durumunda bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

- İskan durumu: Bazı işyerlerinde iskan alındıktan sonra bodrum, depo gibi bölümlerle de işyerine dahil edilmektedir. Böyle durumlarda ise iskan bozulur. İskanın bozulup bozulmadığına dair detaylı bilgi almak isteyen işyeri sahipleri, tapu müdürlüğü ve belediye imar müdürlüğüne giderek bilgi alabilirler.

- İşyerinin cephesi: Satın alınacak olan işyerinin geniş bir cepheye sahip olması en önemli detaylardan biridir. İşyerinin vitrini için büyük önem taşıyan vitrin, daha fazla kişinin dikkatini çekmek olabildiğince geniş olmalıdır. Kimi işyerleri, işlek ve popüler bir cadde üzerinde bulunuyorsa, vitrinlerini başka marka ve firmalara kiralayarak gelir elde edebiliyor.

- Bahçe detayı: Satın alınacak işyerinin bahçesinin olup olmaması konusu da oldukça önemlidir. Gayrimenkulün değer kazanması için bahçe önemli bir detaydır. Bunun yanı sıra, otopark imkanının olması da oldukça önemlidir. İşyerindeki kolonların sayısının az olması gerek iş akışının rahat olması açısından gerekse mimari şıklık olarak daha uygundur.

İşyeri tapusu için hangi evraklara ihtiyaç vardır?
İşyeri satın alacak kişilerin en çok merak ettiği konulardan birisi de alım satım işlemlerinde ihtiyaç duyulan evraklardır. İşyerinin mülkiyetinin devredilmesi işlemi tapu dairesinde gerçekleştirilir. Bunun için önceden randevu almak gerekir. Randevu gününde, ilgili saatte gerekli belgelerle birlikte alıcı ve satıcı gerekli belgelerle tapu dairesinde işlemlerini tamamlayabilir. işte, işyeri tapusu için ihtiyaç duyulan evraklar;
- İşyeri tapusu için şirket vergi levhasının aslına ve örneğine ihtiyaç vardır. Son yönetim kurulu seçiminin bulunduğu sicil gazetesi örneğinin de belgeler arasında yer alması gerekir.
- İşyeri yetkilisinin imza sirküleri
- Firma adına satışta bulunacak olan kişi vekil ise hazırlanmış vekaletin aslı.
- Satılan işyerinin belediyeden alınmış harca tabi rayiç değer ve vergi borcu yoktur yazısı.
İşyeri satıcısından istenen evraklar ise; tapu aslı ve fotokopisi, 1 fotoğraf, TC kimlik numarasının yer aldığı nüfus cüzdanı aslı ve 1 adet fotokopisi, vergi borcu yoktur yazısı, tapu işlemlerini emlakçı gerçekleştirecekse de vekaletnameye ihtiyaç vardır. Bu işlemler sırasında belediye vergi borcu çıkarsa, varsa geçmiş döneme ait ödenen makbuzlar belediyeye ibraz edilmelidir.
Alıcıdan işyeri tapusu için istenen evraklar ise; TC kimlik numaralı nüfus cüzdanı aslı ve 1 adet fotokopisi, TC kimlik numarası, 2 adet resim ve tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa, emlakçı adına vekaletname…

İşyeri tapusu için hem satıcının hem de alıcının yanında bulundurması gereken evraklar yukarıda sıralandığı gibidir.

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2020, 14:21

YAVUZ KARDEŞ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER