Bayburt'un Eşsiz Yöresel Yemekleri

Bayburt'tan bahsedildiği zaman kişilerin aklına ilk önce birbirinden iyi ve yardım sever insanları gelir. Bunun yanı sıra Bayburt yöresel yemekleri de kültürümüz içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Farklı şehirlerde başka şekillerde yapılan birçok yemeğin çıkış noktası Bayburt’tur.

Bayburt'un Eşsiz Yöresel Yemekleri

Bayburt'tan bahsedildiği zaman kişilerin aklına ilk önce birbirinden iyi ve yardım sever insanları gelir. Bunun yanı sıra Bayburt yöresel yemekleri de kültürümüz içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Farklı şehirlerde başka şekillerde yapılan birçok yemeğin çıkış noktası Bayburt’tur. Şehrin mutfağı içerisinde tatlı, tuzlu, ekşi birçok farklı seçeneklerde yemekler yer alır. Bu nedenle de çeşitliliği ile de yörenin yemekleri ön plana çıkar. 

Yörede yaşayan kişiler bazı tarifleri kendilerine göre yapmışlar ve yüzyıllardır yörenin lezzeti haline getirmişlerdir. Bayburt meşhur yemekleri arasında un ve unla birlikte bağlanarak elde edilen lezzetler yer almaktadır. Bunun yanı sıra zeytinyağlı, sebze ve etli yemekleri de yöre halkı tarafından ülkeye tanıtılıyor.

Bayburt'un Leziz Yemekleri'nin Tarifleri Burada 
Bayburt denildiği zaman birçok farklı yemek çeşidi akla gelir, bu yazı içerisinde yörenin en meşhur tariflerini birleştiriyoruz. Damak tadınıza uygun olan lezzetin tariflerini kolaylıkla sitemizden bulabilirsiniz.

Doyumsuz Lezzet: Tatlı Çorba
Bilinen bütün çorbaların aksine tatlı bir tadı olduğu için dışarıdan gelen insanların dikkatini çeken bir çorbadır. Bazı kişiler tadı hakkında şüpheye düşseler bile tadım yapıldıktan sonra kişilerin gözdesi haline geliyor. İçine üzüm, erik ve incir gibi çeşitli meyvelerin katılması ile oluşturulan bu tarif, en son bir kuruyemiş ile servis ediliyor. Genellikle fındık ile servis edilen bu çorba, kişilerin tercihine göre fıstık ile de servis ediliyor. Meyve olarak bazı köylerde kayısı da eklenebiliyor, bu nedenle de bir vitamin deposu olduğu söylenebiliyor. Tatlı olduğu için de doyuruculuğu oldukça fazla oluyor ve yiyen kişilerde tadı damaklarda yer ediniyor. Yöredeki halkın gözde yemeği olarak yer alıyor.

Damakta Tadı Kalan Bir Tat: İçli Kete
Kete Anadolu’nun birçok bölgesinde bilinen bir lezzettir ve yemeklere eşlik etmesi ile biliniyor. Ancak Bayburt yöresine ait olarak içli olarak yapılıyor ve yemeklerin yanında servis ediliyor. Tek öğünlerde de yenilebilen ve yumuşak bir yapısı olan bu lezzet, bölgenin en meşhur hamur işi tarifi olarak listede yerini alıyor. Açılan hamurların içerisine, önceden kavrulmuş olan unların eklenmesi ile bu tarif Bayburt yöresine has olan lezzetini alıyor. Sade olarak da yapılan bu tarif, cevizli olarak da bulunabiliyor. 

Ağızlara Layık Bir Börek: Süt Böreği
Bayburt denildiği zaman yalnızca o bölgeye ait olan ve lezzeti ile tadan herkesi kendisine hayran bırakan süt böreği ilk sıralarda yer alıyor. Oldukça yumuşak bir yapıya sahip olan bu börek, tatlı olması ile de lezzetli bir tatlı olarak yemeklerden sonra servis ediliyor. Yufkanın bir süt ile ıslatılması ile yapılan bu tarif, kuruyemiş ile servis ediliyor. Şerbeti ile de tatlılığı verilen börek, mutlaka denenmesi gereken bir lezzet olarak listede yer alıyor.

Tadıyla Hayrete Düşüren Lezzet: Lor Dolması 
Bayburt yöresel yemekleri arasında yer alan bu lezzet, ülkedeki birçok dolma çeşidi ile birlikte sevilen lezzetler arasında bulunuyor. Bayburt usulü yapılan bu lezzetli dolmasının yapılışı için tarifdefteri.net sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Diğer dolmaların aksine içinde lor peyniri yer alıyor ve haşlanmış bulgur, süt, yumurta gibi tatlarla kendine özgü bir lezzet içeriyor. Üzerine dökülen tereyağı ile sofralarda baş tacı oluyor.


 

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2021, 14:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER