İLYAS MEMİŞ ŞİİRLERİ

İlyas Memiş | bkmkitap.com - İlyas Memiş Kitapları Asitan Yayınları - Taç Mahal İlyas Memiş Kimdir? - En Sevilen ve En Çok Satan Kitapları

Bayburtlu olup da şair ruhlu olmaz mı işte bunlardan biri çok değerli hemşerimiz, bürokrat İlyas MEMİŞ bunlardan biri; herkesin sıkça söylediği bir söz vardır: “Her Bayburt’lu Şair doğar” diye; herkes bir manada, kabiliyeti nispetinde az veya çok şair deriz. Sayın İlyas MEMİŞ de gönlü duygu yüklü, hoşgörü, sevdalı, hayata bakışı açısında memleket aşkı, doğa tutkusu, vatan severlik timsali, örf ve adetlerine bağlı görevindeki sadakat ile bağlı bir toplum içinde yaşan bir kişi olarak duygularını şiirlere döken ender bürokratlardan bir diye biliriz.

İlyas MEMİŞ Şiirlerin içten gelen duygularını şiirlere dökmüş olup, dört bölümden oluşan şiirlerini İnsan, doğa, hayat, tarih ve sevgi olmak üzere ana temaları işlemektedir. Şiirlerindeki sadelik akış o kadar samimi ki şiirlerinde herkesi kendisine dost ediniyor. Şair ancak şiirlerinde kendisini bu kadar güzel anlatır, aile ve toplum sevgisi, vatan ve millet aşkı, doğaya olan tutkusu dahası sevmek sevilmek adına herşey şiirlerinde işlenmiştir. Balıkesir’in Burhaniye İlçesi Kaymakamlık görevinde bulunana hemşerimizin "Dağlar Bizi Ayıramaz", "Zirveler" ve "Taç Mahal" adlı yayınlanmış üç şiir kitabı bulunmaktadır.

1978 yılında Bayburt'un merkeze bağlı Ortaçımağıl Köyü'nde doğdu. İlkokulu kendi köyünde, ortaokul ve liseyi Bayburt’ta okudu. Üniversite tahsilini, 1995-1999 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde tamamladı. Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde İşletme Anabilim Dalında yüksek lisansını yaptı. Mayıs 2000 yılında Bayburt Kaymakam adayı olarak mülki idare mesleğine başladı. Üç yıllık adaylık sürecinde; Rize'nin Fındıklı, Tokat'ın Başçiftlik ve Artova ilçelerinde Kaymakam vekilliğinde bulundu. Ayrıca bu dönemde İngiltere'nin Exeter Üniversitesi'nde 6 aylık İngilizce eğitim kursuna ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nde 4,5 aylık Milli Güvenlik Akademisi kursuna katıldı.Mülki idare amirliği mesleğinde;Mart 2003 - Ekim 2004 yılları arasında Bolu'nun Seben, Ekim 2004 - Ekim 2006 yılları arasında Iğdır'ın Karakoyunlu,Ekim 2006 - Ağustos 2010 yılları arasında Sivas'ın Hafik, Ağustos 2010 - Temmuz 2015 yılları arasında Rize'nin Ardeşen, Ağustos 2015 - Temmuz 2020 yılları arasında Sakarya’nın Geyve ilçesinde görev yaptı. Şu anda Balıkesir’in Burhaniye İlçe si Kaymakamlık görevi ifa etmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır.

KOP SAVUNMASI

Bin dokuz yüz on altı… Rus hücuma geçmişti,
Hedefinde doğudan, İstanbul’u seçmişti.
Sarıkamış’tan sonra cephemiz dağılmıştı,
Ülkemiz bir işgalin karşısında kalmıştı.
Erzurum’la, Trabzon birer birer düşmüştü,
Bayburt'un omuzuna bir ağır yük düşmüştü.
Düşman Şubat ayında, Kop Dağı'na saldırdı,
Halkımız bu dağları sanki şaha kaldırdı.
Toplanmıştı ordumuz, her biri ayrı yerden,
Takviye edilmişti, Bayburtlu yiğitlerden...

Ey kahraman şehitler, ey hakikat erleri…
Karda, kışta, soğukta, kazdınız siperleri.
Siz ki, o güç şartlarda bir savunma kurdunuz.
Siz ki, düşmanı burda aylarca durdurdunuz.
Yokluktan, hastalıktan halkımız kırılmışken...
Yurdumuz dört bir yandan, düşmanla sarılmışken...
Nice hain planlar, ardarda kurulmuşken...
Türk’ün idam fermanı açıkça verilmişken...
Siz ki, o güç şartlarda yılmadan savaştınız,
Siz ki, tüm engelleri, kahramanca aştınız.
Tarihe yaraşır bir mücadele verdiniz,
Türk’ün büyük gücünü dünyaya gösterdiniz.
Milletin bu kanayan yarasını sardınız,
Yalnız Bayburt’u değil, tüm yurdu kurtardınız.

Düşmanın planları Kop’ta pusuya düştü,
Akdeniz'in hayali Çoruh'ta suya düştü.
Gerçi Bayburt düşse de, Rus’un hızı kesildi,
Kalan güçleri ancak geriye dönebildi.
Giden Rus’un yerini Ermeniler almıştı,
Halkımız hainlerin insafına kalmıştı.
Camilere doldurup, nicesini yaktılar,
Her yeri talan etti, her tarafı yıktılar.
Fakat bir süre sonra, cevapları verildi,
Millete kan kusturan caniler gönderildi.

Batıda Çanakkale, doğuda Kop Dağları…
Durdurdu düşmanları, değiştirdi çağları.
Türk'ün haklı gururu, gururların en hası...
Tarihe kazılmıştır, Kop Dağı Savunması…

04.01.2008

İlyas Memiş

Hikayesi:

Tarihte hak ettiği ölçüde bilinmeyen, fakat Birinci Dünya Savaşında, Doğu cephesinde, Rus ordusunun durdurulmasında, fevkalade önemli bir yeri olan, Mareşal Fevzi ÇAKMAK Paşa'nın İkinci Plevne dediği, Bayburt (Kop Dağı) Savunması, yalnız Doğu cephesinin değil, savaşın genel seyrini değiştiren büyük bir mücadeledir. Osmanlı İmparatorluğu 7 cephede birden savaşırken ve Aralık 1914’teki Sarıkamış Faciası’ndan sonra Doğu cephesi dağılmış bir durumda iken, Ruslar 1916’da amacı sıcak denizlere ulaşmak, Anadolu’yu ve İstanbul’u işgal olan büyük bir harekâta başlamışlardı. Doğudan Erzurum ve Trabzon hattından iki cepheden başlayan bu saldırılar neticesinde; 15 Şubatta Erzurum, 29 Nisanda da Trabzon düşmüştü. Eğer 16 Temmuz'a kadar Rus ordusu Bayburt’ta durdurulmasaydı, o hızla ve o büyük ordusuyla, Ruslar büyük ihtimalle Anadolu’nun büyük bir kısmını, belki de, İstanbul'u bile işgal edilebilirlerdi. İşte Kop Dağı savunması, Türk tarihinin seyrini değiştiren milletimizin beka mücadelesinde önemli yeri olan bu kadar önemli bir mücadeledir. Bu şiir, bu önemli mücadeleyi ve tarihimizi gelecek nesillere iyi anlatabilmek ve o çetin savaşlarda hayatını kaybeden aziz şehitlerimizi rahmet ve saygıyla yâd etmek için yazılmıştır. Ruhları şâd olsun...

Dağlar Bizi Ayıramaz

Biz bölünmez bir bütünüz,
Dağlar bizi ayıramaz.
Bizi biz yapan değerler,
Bağlar bizi ayıramaz.

Ne deryalar, ne ırmaklar,
Ne yakınlar, ne uzaklar,
Ne hileler, ne tuzaklar,
Ağlar bizi ayıramaz.

Esse de rüzgârlar, yeller,
Coşsa da dalgalar, seller,
Kopsa, kapansa da yollar,
Çığlar bizi ayıramaz.

Aynı vurdukça gönüller,
Aynı söyledikçe diller,
Fark etmez geçse de yıllar,
Çağlar bizi ayıramaz.

Aynı arktan akan suyuz,
Aynı semanın burcuyuz,
Herkes bilsin bizler buyuz,
Dağlar bizi ayıramaz.

27.01.2008

İlyas Memiş

YORUM EKLE