Yıldırımtepe Çiftçi'nin Sorunlarını Aktardı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe ile gerçekleştirdiği görüşmede, Bayburtlu çiftçilerin sorun ve beklentileri hakkında ilgili Bakanlıklara iletilmek üzere bilgi aldı. Yıldırımtepe Bayraktar ile görüşmesinde salgın döneminde çiftçiyi tarlada tuttukları için başarılı bir yıl geçirdiklerini söyledi.

Yıldırımtepe Çiftçi'nin Sorunlarını Aktardı

Bayburt’ta üretim sezonundan memnun olduklarını kaydeden Yıldırımtepe,

“Yem bitki ekimi var korunga, fiğ, yonca kuraklık yaşandığından ürüne talebi olan kişiler ürünlerini hemen aldı çiftçi de parasını hemen almış oldu. Dövizde ki artış bu dönem bizim maliyetlere yansımadı fakat önümüzdeki sene gübre ve mazotta fiyatların artacağını tahmin ediyorum.  Temennimiz çiftçinin bu sorunları yaşamaması. Örneğin Gübre geçen yıl 130 tl idi. bu yıl 150 tl gübrede de hiç artış olmadı. Maliyetler fazla artmadı.” dedi.

- Tarım Destekleri Tabana Yayılmıyor

 İldeki problemlerden birinin  çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan ancak çiftçilikle uğraşmayan kişilerin desteklerden yararlanması olduğunu kaydeden Yıldırımtepe,

“Şehirlerde oturan çiftçilik yapmayan tarla sahipleri destekleri alıyor ve destekler de tabana yayılmadığından asıl çiftçiler destekleri alamıyor.” Dedi.

- Şeker Pancarları Tarlada Bekliyor

Şeker pancarı konusunda da Başkan Bayraktarı bilgilendiren Yıldırımtepe,

“Bölgede şeker pancarı ekimi yapan çiftçilerimiz var.  Bayburt Erzurum’da ki fabrikaya bağlıydı bu fabrika sonradan özelleşti  fabrikayı yönetenler tarlalardan sökün pancarları dediler. Fakat çiftçinin pancarları hala tarlada bekliyor.

Yükleme aracında sıkıntı olduğunu söylediler. Pancarda tarlada durdukça fire veriyor sizden yardım bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.

- Sağmal Süt İnekçiliğine Destek Artmalı

Hayvancılak konusundaki sıkıntılarada değinen Yıldırımtepe,

“Et fiyatları kısmen düşüyor. Ana nedeni sağmal ineklerin kesime gitmesi.

Et süt kurumu fiyatı yükseltmiyor ama kesimi de durduramıyor.

Yem fiyatları arttı, kesim durmadığından da  besiciler zarar ediyor.

Sağmal süt inekçiliğin desteğinin artırılması gerekiyor.

Hayvanlara küpe affı istiyoruz. Küpesi olmayan hayvanlara aşı sistemine girilemiyor sisteme girilmediğinde de diğer illere sevk yapılamıyor, illlere sevkiyatların Tarım İl Müdürü raporları ile değil de  hayvan pasaportu ile yapılması gerekli bu yöntemle ticaret aksıyor.

Hayvanların 2. 3. Sahipleri hayvan pasaportu alamıyor ve hayvanları devri olmuyor.”

- Borçların Ertelenmesini Bekliyoruz

“Çiftçi borçlarının faizsiz şekilde 5 yıl ertelenmesi veya yapılandırılması gerekli.

- Yem Desteği Talebimiz Var

Bölgemiz de kış diğer bölgelere göre soğuk geçiyor 6 ay hayvanları içerde bakmak durumunda kalıyoruz. Bölgemiz için yem desteği bekliyoruz.

- Güz Tohum Desteği Gerekli 

Yazlık tohumlar bazı illere  %75 hibe destekli tohum verildi. Bayburt bu konu da es geçildi.

Bu konu da Bayburt'un ihtiyaçları vardır ve biz de Bayburt için güzlük tohum desteği bekliyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2020, 13:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER