TÜRKSAV, 19 Mayıs Türk Dünyası Diriliş Ödülü'nün sahibini açıkladı

Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı’nın (TÜRKSAV) 19 Mayıs Türk Dünyası Diriliş Ödülü’nün 2023 yılında Türk Devletleri Teşkilatına verilmesi kararlaştırıldı.

TÜRKSAV, 19 Mayıs Türk Dünyası Diriliş Ödülü'nün sahibini açıkladı

Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı’nın (TÜRKSAV) 19 Mayıs Türk Dünyası Diriliş Ödülü’nün 2023 yılında Türk Devletleri Teşkilatına verilmesi kararlaştırıldı.

TÜRKSAV Başkanı Yahya Akengin yapyığı açıklamada, “Türk Konyesi’nin Türk Devletleri Teşkilatı adı ile ve yeni katılımlarla daha güçlü ve kapsamlı kimliğe kavuşmuş bulunması tarihi bir dönüm noktası olmuştur. Vakfımızın 2023 yılında 19 Mayıs Türk Dünyası Diriliş Ödülü’nün bu güzide kuruluşa, kendileri ile mutabık kalınacak bir tarih ve mekânda takdim edileceğini kamuoyuna açıklamaktan kıvanç duyduğumuzu bildirmek isterim” dedi.

Türk Devletleri Teşkilatı hakkında

Türk Devletleri Teşkilatı (eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi - Türk Konseyi), Türk Devletleri arasında kapsamlı işbirliğini teşvik etmek amacı ile uluslararası bir örgüt olarak 2009 yılında kurulmuştur. Teşkilatın kurucu üyeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye`dir.

Ekim 2019'da Bakü'de gerçekleştirilen 7. Zirve sırasında Özbekistan Teşkilata tam üye olarak katılmıştır. Macaristan ise Eylül 2018'de Kırgızistan'ın Cholpon-Ata şehrinde düzenlenen 6. Zirve sırasında ve Türkmenistan Kasım 2021'de İstanbul'da düzenlenen 8. Zirve sırasında gözlemci statüsü kazanmıştır.

3 Eylül 2018 tarihinde Çolpon-Ata’da düzenlenen Türk Konseyi (yeni adıyla Türk Devletleri Teşkilatı) 6. Zirvesi sırasında Devlet Başkanları Konseyi tarafından önümüzdeki 3 yıllık dönem için Türk Devletleri Teşkilatı Sekretaryasının Genel Sekreteri olarak Baghdad Amreyev atanmıştır. Görev süresi Kasım 2021'de Devlet Başkanları Konseyi tarafından uzatılmıştır.

Türk Konseyinin Dönem Başkanlığı bir takvim yılı boyunca üye ülke tarafından üstlenilmektedir. Dönem Başkanlığını üstelenen ülkenin Devlet Başkanı, Türk Konseyi Dönem Başkanlığını üstelenmektedir.

HABİBULLAH KAYA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER