Şeker hastası eşi için ‘koyungözü’ meyvesi topluyor

Gül Dursun Baytemur (62), şeker hastası olan eşine iyi geldiği için hafta sonunu ‘Koyungözü’ meyvesini toplamaya ayırdı.

Şeker hastası eşi için ‘koyungözü’ meyvesi topluyor

Bayburt’ta geleneksel öğretilerin bir devamı olarak süregelen yabani meyve toplama dönemi devam ediyor.

Yabani meyveler açısından zengin bir doğaya sahip olan Harmanözü köyü civarı hafta sonu vatandaşların tercih ettiği yerlerden biri oldu.

Harmanözü köyü (Maçur) sakinlerinden Gül Dursun Baytemur, İstanbul Bağcılar’da oturduklarını, yaz aylarını Harmanözü köyünde geçirdiklerini, koyungözü adlı yabani meyvenin şeker hastası olan kocasına yıllardır şifa verdiğini belirtti. 
Koyungözü meyvesini bolca toplayarak, kuruttuktan sonra muhafaza ettiklerini ve kış ayları boyunca çayını yaparak bunu tükettiklerini ifade eden Baytemur, koyungözü meyvesinden reçel ve soğuk içecek de yapıldığını, kendilerinin ise şeker hastalığı için kullandıklarından sadece şekersiz çayını yaptıklarını söyledi.

Şeker ve tansiyon hastalığına çok iyi geldiğini bildiği meyvenin Bayburt genelinde yaygın olduğunu dile getiren Baytemur, kendisinin her yıl bu aylarda çokça toplayarak kış ayları için hazırlık yaptığını sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2022, 13:24

HABİBULLAH KAYA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER