Arpalı'nın simgesi 'Vefalı', 20 yılın üstüne terk etti!

Arpalı Beldesi'ni 20 yıldır terk etmeyen ve bu yüzden belde halkının 'Vefalı' ismini verdiği leylek beldeye veda etti.

Arpalı'nın simgesi 'Vefalı', 20 yılın üstüne terk etti!

Arpalı Beldesi'ni 20 yıldır terk etmeyen ve bu yüzden belde halkının 'Vefalı' ismini verdiği leylek beldeye veda etti.

Yaklaşık 20 yıldır Arpalı Merkez camisinin kubbesindeki yuvasında kalan ve yiyecek bulmak dışında yuvasını hiç terk etmeyen 'Vefalı' yaz aylarından bugüne görülmüyor.

Arpalı sakinlerine göre, 20 yıl önce eşini kaybettiği için göçmeyi unuttuğu ileri sürülen leylek, 2022 yılının ağustos ayından bu yana yuvasında yok. 

Belde sakinlerinden Ünal Imak, leyleğin ortadan yok oluşuna belde halkı olarak çok üzüldüklerini, Çoruh kıyılarına her gün yiyecek bulmak için gittiğinden belde halkının başına bir şey gelmiştir endişesi ile Çoruh kıyılarında günlerce arama yaptığını söyledi.  

Ağustos ayında bir anda yok olan Leyleğin bir gün geri döneceğine dair inancını korduğunu söyleyen Irmak, "Kolay değil 20 yıl bir nesil demek. Biz 20 yıldır onunla birlikte yaşıyoruz. O kadar çok alışmıştık ki her hareketini gözlemliyorduk. Karnı acıktığında Çoruh'a doğru iniyor, karnını doyurup, yine yuvasına geri dönüyordu. Bu yüzden orada başına bir şey gelmiştir düşüncesiyle birkaç gün Çoruh nehri kıyılarında aramalar yaptık" dedi. 

Arpalı Belediyesinin logosuna kurulmuştu! 

Öte yandan 20 yıl önce eşini kaybettiği için Arpalı'yı yaz kış hiç terk etmeyen leylek, zaman içerisinde göç yollarından kendine eş buluyor, kış aylarında ise yine yalnızlığa bürünüyordu. Kuşların göç yolu üzerinde bulunan Arpalı beldesinin simgesi haline gelen leyleğin, Ağustos ayının sonunda kışı geçirecekleri Afrika'ya uçan sürüye bu yıl karıştığı da tahmin ediliyor. 

Arpalı Belediyesi tarafından 2014 yılında belediyenin logosunda ölümsüzleştirilen 'Vefalı' adlı leylek için Merkez Caminin kubbe onarımı geciktirilmiş, iyice yıpranan kubbenin onarılma sürecinde ise 'Vefalı' çevre çatılarda kendisine yeni yerler bulmuştu. Kubbe onarımı bittikten sonra ise yeniden yuvasına taşınmıştı. 

Geride kalan zaman içerisinde beldeye olan ilgiyi artıran ve turist çeken 'Vefalı', birçok kez yerel ve ulusal basında haber konusu olmuştu.  

HABİBULLAH KAYA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER