45 bin çağrının 8 bini doğru 

112 ekiplerinin yaşadığı sorunlara değinen İl Sağlık Müdürü Hancı, en önemli sorunların 112'ye yapılan gereksiz çağrılar, doğru adresin verilmemesi ve trafikte yol önceliğini engelleyici tutumlar olduğunu söyledi.

45 bin çağrının 8 bini doğru 

 Bayburt İl Sağlık Müdürlüğü Bayburt İl Ambulans Servisi Başhekimliği tarafından 112 Acil Sağlık Hizmetlerinin 25. Yılı münasebetiyle 112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerin tanıtım toplantısı yapıldı. 

İl Sağlık Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantıya, Vali Yardımcısı Halit Benek, Emniyet müdürü Ayhan Bodur, Jandarma Komutanı Halil Murat Bilgiç, İl Sağlık Müdürü İlker Hancı, Bayburt Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Burhanettin Kahrıman, 112 çalışanları ve öğrenciler katıldı. 

Burada konuşan Vali Yardımcısı Benek, 112’nin saniyelerle yarışan bir kurum olduğuna dikkat çekti. 

112 ekiplerinin yaşadığı sorunları dile getiren Benek, vatandaşlara seslenerek trafikte ambulansa öncelik verilmesini ve gereksiz yere 112 hattının meşgul edilmemesi gerektiğini bildirdi. 

İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Hancı ise, Bayburt’ta 8 tane Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bunlardan 3’ü merkezde. Bu istasyonlarda toplamda 28 tane kara ambulansımız var. Bunlardan bir tanesi özellikle yoğun bakım şartlarına haiz bir ambulanstır. Bunlara ek olarak bir de motosiklet ambulansımız var. Türkiye’nin en genç filosuna sahibiz. Geçen yıl 8 tane yeni ambulans alarak en genç filoya sahip olduk.”

Merkezde 10 kırsalda 30 dakika

Bayburt’ta ki 112 ekiplerinin hastaya ulaşma hızının Türkiye standartlarının üzerinde olduğunu kaydeden Hancı, 
“Bizim merkezdeki standardımız 112 merkezinin bulunduğu noktalarda 10 dakika içerisinde vakaya ulaşmak. Kırsalda da ilk yarım saati ulaşılabilir olarak gördük. Merkezdeki vakalara ilk 10 dakikada ulaşım oranımız yüzde 98’in üzerinde, kırsalda da yine aynı şekilde yüzde 90’ın üzerinde. Bunun yüzde yüz olmamasının sebebi, hastanın yanlış adres vermesi nedeniyle oluyor. Kırsalda ise dağlık araziler, kışın yolların kapalı olması gibi nedenler.  Ama bu oran Türkiye ortalamasının üzerinde.”

Farkındalık oluşturmamız gerekiyor
112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası dolayısyla düzenlenen etkinliklerle farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını vurgulayan Hancı, 
“Biz bu hafta içerisinde bu sorunlarımızı vatandaşlarımıza daha iyi iletebilir, çeşitli kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve yerel medya ile iş birliği yaparak farkındalık oluşturabiliriz. Nitekim gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle de bu farkındalığı oluşturmaya çalışıyoruz. “

Doğru adres hayati önem taşıyor
112 ekiplerinin hastaya ulaşmakta yaşadığı en büyük sıkıntıların yanlış adres verilmesi ve trafikte ambulansa öncelik vermeyen vatandaşlar olduğunu da sözlerine ekleyen Hancı, 
“112’de sıkıntı çektiğimiz faktörlerden biri hastaların doğru adres vermemesi, konumunu çok iyi fark etmemesi. Bunun farkında olursa hasta, paniğe kapılmadan en azından bunu kafasında oturtturabilir. Bunun yanında bizim sıkıntı çektiğimiz konulardan biride özellikle gençler trafikte ambulansa yol vermeme gibi bir hata yapıyorlar.

Halbuki, çok ciddi, saniyelerle yarıştığımız durumlar oluyor. İşte bunlarla ilgili farkındalık oluşturmak istiyoruz. “ ifadelerini kullandı. 

45 bin çağrının 8 bini doğru 

2019 yılı içerisinde Bayburt'ta 45 bin 554 çağrı geldiğini anımsatan Hancı, 

“Bunların ancak yüzde 19’u doğru çağrıydı. Yani 112’nin belli bir hat kapasitesi var. Bu hat kapasitesini meşgul edince saniyeler sonra bağlanılıyor. Dolayısıyla bunların sadece 8 bin 614 tanesi gerçek vakaydı. 112’yi arayıp kendine göre espri yapmaya çalışan, gereksiz şeyler sormak isteyen bir sürü çağrılarımız oluyor. Bunların farkındalığını oluşturulması gerekiyor.”  dedi. 

Programda, ayırca 112 ekiplerinin yaptığı görevin önemini anlatan çeşitli slaytlar izlendi. 


 

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2019, 11:35

BEŞİR KELLECİ


İletişim Hesapları
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER