TARIMSAL VE HAYVANSAL GİRDİLER GİDEREK ARTIYOR

Yıldırımtepe, geçen yıl 1500 lira olan nitrat gübresinin 2100 liraya çıktığını, 2250 lira olan fosfat gübresinin ise şuan 3600 lira olduğunu belirterek, "Bu durum karşısında çiftçilerimiz ya gübresiz ekim yapacak ya da yeterince kullanamayacaktır. Bu durum son derece verimi düşürecek ve çiftçilerimizi zor durumda bırakacaktır" dedi.

TARIMSAL VE HAYVANSAL GİRDİLER GİDEREK ARTIYOR

Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, gübre fiyatlarındaki aşırı artışın çiftçiyi zor durumda bıraktığını belirtti.

Yıldırımtepe, çiftçiye destek verilmesinin altını çizdiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Baharla birlikte ekim yapmaya hazırlanan çiftçilerimiz zor durumda. Bitkisel üretimde gübre fiyatları geçen seneye oranla aşırı derecede artış göstermiştir. Daha önceleri döviz fiyatlarını gerekçe göstererek artış yapan firmalar dövizin son üç ayda geri gelmesine rağmen özellikle çiftçinin fazlasıyla kullandığı fosfatlı ve azotlu gübrelerde fahiş artış devam etmektedir.

Geçen yıl bu tarihte nitrat gübresi 1500 TL iken; bugün itibariyle 2100 TL'ye, fosfat gübresi (DAP) 2250 TL iken bugünkü güncel fiyatı fabrika çıkışı 3600 TL'ye yükselmiştir.  Konvansiyonel tarımda gübre kullanımının verimi %50 artırdığı aşikardır. Bu durum karşısında çiftçilerimiz ya gübresiz ekim yapacak ya da yeterince kullanamayacaktır. Bu durum son derece verimi düşürecek ve çiftçilerimizi zor durumda bırakacaktır.

Aynı durum; hayvancılığın bel kemiği olan yemde de aynı oranda yükseliş geçen yıla oranla sürmektedir. Oysa geçen yılın aynı aylarındaki döviz fiyatları bugüne oranla fazla yükselmemiş, buna rağmen gübrede olduğu gibi yemde de %50'nin üzerinde artış görülmekte ve artış da devam etmektedir. Besicileri son derece etkileyen bu duruma gübrede olduğu gibi mutlaka tarım bakanlığımız ve merkezi hükümetimiz tarafından acil eylem planı yaparak gübre ve yem fiyatları artışı durdurulmalı, hatta fiyatı düşürülmelidir.

Ayrıca yetersiz olan yem ve gübre desteği ivedilikle artırılmalı, önümüzdeki üretim sezonunda gerek et üretiminin gerekse bitkisel üretimde verim kaybının olmaması her iki alanda da üretimin yeterli derecede olması için çiftçilerimizin zor durumu göz önünde bulundurularak, merkezi hükümetimizden ve ilgili tarım bakanlığımızdan acil destek bekliyoruz."

YORUM EKLE
YORUMLAR
Bayburtsevdalısi
Bayburtsevdalısi - 3 yıl Önce

Başkanim mazotun ötvyi kaldirsinlar kdvyide yüzde 18 den yüzde sıfıra çeksinler kredi faizi kaldırsin lar çifcinin bagkirunuda 250lirayaindirsinler buşartlarda köydemillet kalir

SIRADAKİ HABER