Bakan Pakdemirli Bayburt’ta Sektör Temsilcileri İle Buluştu

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Bayburt’ta Tarım Orman Sektör Temsilcileri ile biraraya geldi. 

Bakan Pakdemirli Bayburt’ta Sektör Temsilcileri İle Buluştu

Bayburtlu çiftçilerimize, son 17 yılda 200 Milyon Lira tarımsal destek verildiğini hatırlatan Bakan Pakdemirli, Genç Çiftçiyi Destekleme Projesi ile 2016-2018 yılları arasında, toplam 340 projeye, 10,2 Milyon Lira destek verildiğini belirtti. 


‘‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında; 2006-2019 yılları arasında, 19 adet projeye, 2,5 Milyon Lira hibe desteği ödedik. Ve böylelikle; Genç Çiftçi Destekleme Projesi ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarıyla, Bayburt’ta 450 kişiye istihdam oluşturduk. Ayrıca, 1.137 Makine-Ekipman Desteği ve 13 adet Bireysel Basınçlı Sulama Desteği olmak üzere verilen toplam Kırsal Kalkınma Desteği 7,6 Milyon Liradır’’ diyerek sözlerine devam eden Bakan Pakdemirli, yem bitkileri desteğinin de artırıldığını ve Bayburt’ta son 17 yılda 47,5 Milyon Lira yem bitkileri desteği ödendiğini belirtti.

Toplulaştırma çalışmalarına da değinen Bakan Pakdemirli, 21,2 Milyon Lira kaynak kullanılarak, 355 bin dekar alanda toplulaştırma çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

Bakan Pakdemirli, verilen destekler neticesinde 17 yılda bitkisel üretim değeri 7,4 kat artarken; Hayvansal üretim değerinin de 11 kat artışla 718 Milyon Liraya çıktığını belirtti.

BAYBURT’TA SU ALANINDAKİ ÇALIŞMALARLA 26,5 MİLYON TL ZİRAİ GELİR ARTIŞI SAĞLANDI
Bayburt’a Orman ve Su alanlarında, Son 17 yılda, toplam 1 Milyar 250 Milyon Liralık yatırım gerçekleştirildiğini söyleyen Bakan Pakdemirli, ‘‘Bu yatırımlar ile; Bayburt’ta hizmete aldığımız içme suyu tesisi ile yıllık 8,33 milyon metreküp içme suyu temin ediyoruz. 7 baraj inşa ederek, 72 milyon metreküp su biriktirme hacmine ulaştık. Hizmete aldığımız 12 adet sulama tesisi ile 73 bin dekar münbit araziyi suyla buluşturduk. Böylece çiftçilerimize, 26,5 Milyon Lira zirai gelir artışı sağladık. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak maksadıyla 42 taşkın koruma tesisi inşa ettik. Böylece 41 yerleşim yeri ve 7.710 dekar araziyi de taşkınlardan koruduk’’ diye konuştu. 

BAYBURT’A 160 BİN GELİR GETİRİCİ TÜR FİDAN DİKİLDİ
Ormancılık alanında da Bayburt’a önemli yatırımlar yapıldığını belirten Bakan Pakdemirli ‘‘206 bin dekar alanda çalışma yaparak, 6,2 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Orman köylerimizde yaşayan 822 ailemize, 10,5 Milyon Lira ORKÖY kredisi ve hibe desteği sağladık. 5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi kapsamında, Bayburt’ta 32 köyde, 160 bin gelir getirici tür fidanı diktik. Birinci Dünya Savaşı’nda sadece Doğu Cephesinin değil, savaşın ve geleceğimizin seyrini değiştiren topraklarda, Kop Dağı Müdafaası Tarihi Milli Parkı’nı ilan ettik. Anlık hava durumu bilgilerinin vatandaşımıza sunulması, tahminlerin hazırlanması için toplam 12 adet Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurduk’’ dedi.

Bayburt’ta sektör temsilcileri ile buluşmasında bir dizi müjde de verdi Bakan Pakdemirli. Bölge hayvancılığının kalkınması için, Bakanlıkça uygulanmakta olan DOKAP projesi kapsamında, 2020 yılı başvurularının 1 Ocak-31 Mart 2020 tarihlerinde alınacağını duyuran Bakan Pakdemirli ‘‘Proje kapsamında koç/teke alımı ile ahır/ağıl yapımı için başvurularınızı yapabilirsiniz’’ dedi. 
Küçük Aile İşletmelerine Düve Alım Desteğinin 41 ilden 81 ile ve %30 hibe oranının da %40’a çıkarıldığını ifade eden Bakan Pakdemirli, Bayburt’ta, 1 ila 10 büyükbaş hayvana sahip küçük aile işletmelerinin maksimum seviyede destekleneceğini belirterek, ‘‘2023 yılı hedeflerimiz arasında bulunan, “Nüfusumuz Kadar Küçükbaş Hayvan Varlığı”na ulaşmak için bir önceki yılın kuzu/oğlaklarından anaç vasfına ulaşan hayvanlar ile sürüsünü büyüten yetiştiricilere hayvan başına 100 Lira destekleme ödemesi yapacağız. Küçükbaş hayvanlara yönelik Soy Kütüğü ve Ön Soy Kütüğü çalışmaları hazırlanarak, 2019 yılında destekleme kapsamına alınmıştır. Hazırlanan ıslah programı ile kayıtlar tutulmaya başlanacak. Sisteme kayıtlı yetiştiricilere koyun/keçi başına 100 Lira, ayrıca, bu işletmelerde yetiştirilen koç/tekeleri alan yetiştiricilere 500 Lira ödeme yapacağız’’ diye konuştu.

BAYBURT’TA TOPLULAŞTIRMA İLE TESCİL EDİLEN ALAN 510 BİN DEKAR OLACAK
Bayburt’ta 10 yıl içerisinde toplulaştırma çalışmaları ile toplam tescil edilen alanın 510.000 dekara çıkarılacağını söyleyen Bakan Pakdemirli, Sulama projelerine de değindi; ‘‘Yapımına başladığımız ve başlayacağımız barajlarımız ile sulama tesislerimizden olan Sarımeşe Barajı Sulama Tesisi, Üzengili Barajı, Hacıoğlu Barajı, Polatlı Barajı, Yelpınar Barajı, Ozansu Barajı, Taşocağı Göleti, Uluçayır Göleti ile; inşallah Bayburt’ta sulanmayan arazi bırakmayacağız’’ dedi.

Vatandaşlarımızı taşkın ve sel felaketlerinden korumak için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Bakan Pakdemirli, Bayburt Merkez Harmanözü Köyü Yerleşim Alanlarının Kale ve Yayla Dereleri Islahı 2. Kısımda çalışmaların devam ettiğini, ayrıca Merkez Soğukgöze Köyü Taşkın Koruma, Demirözü Kalecik Köyü Yerleşim Yerleri ve Tarım Arazileri Taşkın Koruma işlerinin inşaat çalışmalarına başlanacağını söyledi. 

Bayburtlu çiftçilerimizin tarlalarını tek seferde işleyebilmeleri ve maliyetlerini azaltabilmeleri maksadıyla yapılan toplulaştırma çalışmalarına da değinen Bakan Pakdemirli, ‘‘Bayburt Merkez Demirözü Arazi Toplulaştırması (AT) ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri (TİGH) Tamamlama Projesi ile 17 yerleşim yerine ait 91.610 dekar arazide tesviye çalışmaları ve 400 km toplulaştırma yolu yapacağız. Yatırım maliyeti 41 Milyon Lira olan işin çalışmalarına devam ediyoruz. Vatandaşlarımıza daha iyi ve daha hızlı hizmet verebilmek maksadıyla Bakanlığımıza bağlı birimleri tek bir kampüste toplayacağız. Tarım ve Orman Bakanlığı Bayburt İli Kampüs Alanının yatırım maliyeti 39 Milyon Lira olup, çalışmalar devam etmektedir’’ dedi. 

Daha Yeşil Bir Türkiye İçin ağaçlandırma çalışmalarının da tüm hızıyla devam ettiğini belirten Bakan Pakdemirli, 2020 yılında, 3.000 dekar alanda çalışma yapılarak, 350 bin adet fidanın toprakla buluşturulacağını ve 1 milyon adet fidan üretileceğini söyledi. 
Bakan Pakdemirli; ‘‘Yaylapınar köyünde, 1.000 dekar alanda Bal Ormanı kuracağız. Orman köylerinde yaşayan 32 ailemize, 1 Milyon Lira ORKÖY kredisi ve hibe desteği sağlayacağız. Bayburt’ta ekonomik potansiyeli yüksek olan tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği için kolları sıvadık. 2020 yılında çalışmalarına başlayacağımız
‘‘1000 Köye 1000 Tıbbi Aromatik Bitki Bahçesi Projesi’’ kapsamında sizlerin talepleri doğrultusunda 10 köye kadar Bitki Bahçesi kurarak destek vereceğiz’’ diye konuştu.


VATANDAŞIMIZIN SAĞLIĞI İLE OYNANMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ 

Hiçbir zaman hasat döneminde ithalata izin vermeyeceğini vurgulayarak üreticilere, çiftçilere seslenen Bakan Pakdemirli bir kez daha, gıdada taklit ve tağşiş yapanlara geçit verilmeyeceğini belirterek ‘‘Sizlerin alın teri ve emeği bizler için çok önemli. Emeklerinizi siyaset malzemesi yaptırmayacağım. Ayrıca, gıdalarda taklit ve tağşiş konusunda 2020 yılı, Bakanlığımızın atılım yılı olacak. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğümüze mevzuat çalışmaları ve gıda denetimleri konusunda gerekli tüm talimatları verdim. Özellikle taklit ve tağşiş laboratuvarlarının alt yapısının güçlendirilmesi konusunda çalışmalara başladık. Son dönemde ciddi anlamda gündemimize aldığımız taklit ve tağşiş konusunda para cezalarının artırılması gerektiğini düşünüyorum. Vatandaşımın sağlığıyla oynayanların, ciddi ciddi canını yakacağım!’’ dedi. 

Toplantıya Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Bayburt Üniversitesi Prof. Dr. Rektörü Selçuk Coşkun, DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal ve Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş da katıldı.

Bakan Pakdemirli ziyareti kapsamında Bayburt Valiliği ve Bayburt Belediyesini de ziyaret etti.


 

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2019, 10:54

BEŞİR KELLECİ


İletişim Hesapları
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER