ÖĞRENCİ GÖZÜYLE BAYBURT…

Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Muhammed Fatih Güneş, BAYDER Kültür Sohbetleri programında Bayburt’ta öğrenci olmanın olumlu ve olumsuz taraflarına değindi.

ÖĞRENCİ GÖZÜYLE BAYBURT…

Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Muhammed Fatih Güneş, BAYDER Kültür Sohbetleri programında Bayburt’ta öğrenci olmanın olumlu ve olumsuz taraflarına değindi.

3. sınıf öğrencisi olmasına rağmen pandemiden dolayı Bayburt’taki iki yıllık gözlemlerini aktaracağını belirterek söze başlayan Güneş, Bayburt’un gerek öğrenciler için gerek kendi halkı için güvenli ve huzurlu bir şehir olduğundan bahsetti. Küçük bir şehir olarak Bayburt’un öğrenciler açısından bir avantaj olduğunu belirten Güneş, her yerin yürüme mesafesinde olmasının öğrenciler için olumlu bir durum olduğunu söyledi.

Barınma konusunda ev sahiplerinin öğrenciye farklı tarife, memura farklı tarife, Bayburtlu’ya farklı tarife uyguladığını dile getiren Güneş, sözlerine şöyle devam etti:

"Bayburt çok pahalı bir şehir"

“Bayburt’ta bir diş hastanesi var. Randevu sıkıntısından dolayı hizmet alamıyor öğrenciler. Gerçi Bayburt halkı da büyük ihtimalle alamıyordur da öğrencilerle sürekli oturup kalktığım için onları biliyorum. Randevu istiyorsun, 'pazartesi günü saat 9.00’da araman lazım' deniliyor. Çok kişi mağdur oluyor. Randevu sisteminin öğrenciye ya da vatandaşa uygun olmadığını düşünüyorum. İlk geldiğimde alışveriş için markete, fırına gitmiştim. Fakat dükkânların, mağazaların kapalı olduğunu gördüğümde çok şaşırmıştım. Meğer Cuma namazı vaktiymiş. Şehrin bu geleneği çok hoşuma gitmişti. Ama öğrencilerle esnaf arasında uçurum var. Öğrenciler açısından özellikle giyim kuşam konusunda çok pahalı bir şehir. Gördüğüm kadarıyla Bayburt bu durumu kendi lehine çeviremiyor. Öğrenciler, ya memleketlerinden ya da internetten alışveriş yapıyorlar. Eminim ki Bayburt’un çok daha güzel yönleri, gelenekleri, görenekleri vardır. Ama gözlemlediğim kadarıyla on öğrencinin dokuzu bilmiyor Bayburt’u. Gezilecek görülecek yerleri nereler, yemekleri neler? Doğrusu ben bile bilmiyorum. Tanıtım konusunda çok eksik kalmış. Öğrencilerin sosyalleşme adına vakit geçirebilecekleri alanlar oldukça kısıtlı. İki yıldır Bayburt’tayım. Gördüğüm kadarıyla BAYDER’in düzenlediği Kültür Sohbetleri olsun, tiyatro çalışmaları, drama kursları ve bağlama kursları haricinde öğrencilere yönelik öğrencileri çekebilecek pek mekân yoktur. Vakit geçirmek üzere sadece kafeler var. Üniversitemiz kampüsünde var olan spor salonu bile nedense BESYO öğrencileri hariç kimseye açılmıyor. Mesela iyi bir spor kompleksi bu şehirde bu açığa cevap olabilir. Hatta geçenlerde bir konferans vardı. Konferans salonu yetersiz kaldı. İçeri giremeyenler gittiğine pişman, içeri girebilenler sıkışıklıktan dolayı gittiğine pişman. Bayburt’un acilen büyük bir konferans salonuna ihtiyacı olduğunu da söyleyebiliriz."

"KYK servislerinde ayakta bile yer yok"

"Ben, Kredi Yurtlar Kurumu’nda kalıyorum. Yurttan şehre, şehirden yurda gidiş gelişlerimiz çok sıkıntılı. Bir trafik polisi çevirse ceza vermeyeceği servis kalmaz. Çünkü hepsinde ayakta bile yer yoktur. Bu durumun yetkililerce çözüme kavuşması öğrenciler olarak talebimizdir. Bana göre Bayburt’ta gördüğüm en olumsuz durum ise okulda veya dışarıda Bayburtlu arkadaşlarımıza mesela Bayburt böyle böyle söylendiğinde; ‘Gelmeseydin o zaman! Silah zoruyla mı getirdiler seni buraya. Çalışsaydın da daha güzel yerlere gitseydin...’ gibi alakasız tepkilerin verilmesidir. Bu şekilde dışlanan öğrenciler için burası yaşanılmaz bir hal alıyor. Bir diğer konu ise özellikle kız öğrencilerin şikâyeti; giyimimize kuşamımıza çok müdahale ediliyor yönünde. Biraz daha tolere edilebilir.”

BAYDER Başkanı Fatih Dündar ise, bu tür sunumların kendileriyle yüzleşmek adına önemli olduğunu belirterek, “Kültür sohbetlerinde öğrenci sorunlarına yer vermemizin sebebi kendimizi arada bir görmemiz gerekiyor. Bunu da öğrencinin gözüyle görmemiz gerekiyor. Eksikliklerimizi doğru tespit etmemiz, doğru çözümler oluşturmamızın ön adımıdır” ifadelerine yer verdi.

Özellikle 2014, 2015 ve 2016 yıllarında Bayburt’un 11 mahalle odasında öğrencilerle mahalle sakinlerini buluşturduklarını da hatırlatan Dündar, Muhammed Fatih Güneş’e günün anısına teşekkür belgesi takdim etti.

Şiirler ve ağız barlarıyla devam eden Kültür Sohbetlerinde Salim Baylan, Serdar Eslek, Emre Sevimli ve Uğur Dündar sahne aldılar. Program, koro türkülerle sona erdi. 

HABİBULLAH KAYA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER