BAYBURT DEDE KORKUT ŞEHİR MÜZESİ

BAYBURT DEDEKORKUT ŞEHİR MÜZESİ

Bayburt’ta artık müzesine kavuştu, çünkü tarih ve kültür şehri diye tabir ettiğimiz İlimiz bir nebze olsun kendi adından söz ettirmek için yıllarca düşünüldüğü şehir müzesine nihayet kavuştu. Şehrin merkezinde tarihi geçmişi andıran yıllarca eğitim ve öğretime hizmet eden bina bundan sonra aynı tarih dokusuyla şehrin geçmişini eserleriyle ve belgeleriyle görkemli bir şekilde Dede Korkut Şehir Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Bayburt Dede korkut Şehir Müzesi içerisinde yer alan başta Dede Korkut’un minyatör kostümü ve diğer kahramanlarının objeleri görülmeye değer ayrıca diğer tarafından Dede Korkut hikayelerinin çizgi kahramanlarının tanıtılması elektronik ortamda görsel olarak anlatılması, hikayelerden oluşan özlü sözler bölümü bir bulmaca gibi eğlendirmesi başka bir güzellik vermektedir. Yine Bayburt’un geçmişten günümüze tarihi kronolojisi, tarihi bilgileri, geçmiş yıllardaki yayınları ve sivil toplum kuruluşlarının geçmişi, manevi değerleri için oluşturulan bölüm ise ilgiyle izlenmektedir, yine yeterli olmasa da şair ve yazarlarının tanıtılması, geçmişten günümüze siyasi ve görev yapmış bürokratlarının öz geçmişi ve giriş te Bayburt konulu test de ayrı bir güzellik vermektedir. Ayrıca oluşturulan kütüphane şehrin merkezinde ilimizin tanıtımına katkı sağlayacak eserlerin bir araya toplanmasıyla büyük bir eksikliği giderir ve inşallah burada şair ve yazarlarla mini konferanslar, şiir dinletileri organize edilir.

  1. konuda en önemli etkenlerde biri de buraların tanıtım ve gelişiminin güncelliğini koruması devamlılığının gündemde olasını sağlamaktır. Sadece müze açmakla olmuyor önemli olan topluma kabullendirmek ve devamlılığını sağlamaktır. İşte Bugün kaybolan geleneklerimizi geleceğe ancak gurbetten sılaya kavuşmakla sahip çıkmakla ve geniş kitlelere ulaşmakla etkin bir çalışmayla olur. Bu konuda Bayburt Dede Korkut Şehir Müzesinin tanıtımında öncülük yapan başta Hatice ÇUBUKÇU ve Uğur VARDAR ellerinden gelen bütün gayretle ilimize gelen bütün misafirlere samimi bir duyguyla, duyarlılıkla müzeyi gezdirerek her geçen gün müzeye olan ilgi dahada artmaktadır.
  2. etkinlikler daha çok halkın ilgisini çekmesini sağlamak ve toplumsal alanda etkinliklerle onların da katkısını sağlamak adına farkındalık oluşturmak için Bayburt’ta da Turizm etkinlikleri halkında katılımı sağlanarak çeşitli etkinliklerle belirli bir program dahilinde yapılmalıdır. İşte Bayburt bu konuda yeni açılan “Bayburt Dede korkut Şehir Müzesi” olmak üzere “Baksi Müzesi” ve “Kenan Yavuz Etnografya Müzesi” ile beraber Bayburt Belediyesinin “Kutluerler Hat Sanatı ve Bayburt Evi” İlimizdeki turizm potansiyeline büyük katkı sağlayacaktır. Özellikle il dışından gelen hemşerilerimiz için büyük bir eksikliği gidermektedir.

Bayburt Tarih ve Kültürünü gelecek nesillere kalıcı olabilmesi için müzelerin “Geçmişten Geleceğe Miras “dediğimiz kültürel miras korunmasında daha verimli çalışmalar yapmak zorundalar. Çünkü bunlar bir toplumun aydınlanması ve geleceğe ışık tutması adına sağlam adımlar atılarak ortaya çıkar.

Bayburt cazibe merkezi imkânlarından yararlanması için özellikle başta turizmin cazibe hala getirilmesi gereklidir. Bunun içinde bir takım restorasyon ve çevre düzenlemesi gibi bir çok yönlü çalışmaların yapılaması gerekir, bu konuda cazibe merkezi olama yolundaki çalışmalarda ile inşallah hayata geçirilerek istenen hedefe kavuşmuş olacağız. Çünkü Bayburt tarih ve kültür şehri olmasının vermiş olduğu değerleri ancak korumak ve onları canlı tutmak için yaşatarak sahip oluruz.

Onun için yetkililer ve toplum olarak artık yaşanan ve korunan bir tarih ve kültür şehri olmak zorundayız işte cazibe merkezi olmak için önce bunu yaparken Bayburt için başta Valilik, Belediye Üniversite, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte çalışmalar yapan bilim adamları, öğretim elemanları, sivil toplum kuruluşları, Bayburtlu şairleri, yazarları ve bu konuda için eserler verenler hep birlikte ortak hareket etmelidirler.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hatice Cubukcu
Hatice Cubukcu - 8 ay Önce

Bizler gorevimizi layikiyla yapmaya calistik sizingibi seckin duyarli misafirlerimizin varligi bizlere ivme kazandiriyor hersey bayburtumuzun daha guzel anlatimlarla cevap bulacaktir . Kiymetli ve degerli aciklamalariniz icin sonsuz tesekkur eder saygilar sunarim i