Kategoriler

BAYBURT GAZETESİ

Muhtar dünyaca ünlü Baksı Müzesi'ne gözü gibi bakıyor

Bayburt merkeze 45 kilometre uzaklıktaki Bayraktar köyüne kurulan ve ünü, "sıra dışı müze" olarak dünyaya yayılan Baksı Müzesi'nin bakım ve sorumluluğunu, Kovid-19 sürecinde muhtar Nabi Akçelik üstleniyor.Bayraktar Köyü Muhtarı Akçelik:"Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'la birlikteliğimiz 2001'de başladı ve halen devam ediyor. Onun için müzenin bekçiliğini, bakımını, temizliğini yapıyoruz" Bayburt'un Bayraktar köyünde, gerek mimari yapısı gerekse konumu itibarıyla "sıra dışı müze" olarak ünlenen Baksı Müzesi'nin bakım ve sorumluluğunu, yeni tip koronovirüs (Kovid-19) salgını sürecinde köy muhtarı Nabi Akçelik üstlendi.

Ressam ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın, kent merkezine 45 kilometre mesafedeki Bayraktar (Baksı) köyü yakınına ve Çoruh Vadisi'ne hakim tepenin üzerine kurduğu Baksı Müzesi, 2010'da kapılarını sanatseverlere açtı.

Gerek mimari yapısı gerekse konumu itibarıyla "sıra dışı müze" olarak anılan müze, yapılan çalışmalarla kısa sürede dikkatleri üzerine çekti.

Çağdaş sanatla geleneksel el sanatlarını aynı çatı altında barındıran, atölyelerle yöre insanına eğitim ve istihdam sağlayan müze, 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü'ne layık görüldü.

Bugüne kadar birbirinden farklı sergi ve etkinliklere ev sahipliği yapan müze, tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınının Türkiye'de görülmesinin ardından kapılarını kapatmak durumunda kaldı.

Prof. Dr. Koçan'ın il dışında olması ve şehirler arası yolculukların kısıtlanması üzerine, bu süreçte müzenin bakım ve sorumluluğunu Bayraktar köyü muhtarı Nabi Akçelik üstlendi.

Yaklaşık 2 aydır müzenin tadilat ve bakım gibi işlerini yürüten Akçelik, sosyal medya üzerinden müzenin tanıtımını da yapıyor.

Akçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kovid-19 süreci nedeniyle devletin aldığı kararlara uyduklarını ve müzeyi ziyarete kapattıklarını söyledi. 

Salgın sürecinde müzeyi uzaktan iletişimle sanatseverlere gezdirdiğini ifade eden Akçelik, "Sanatseverlerin müzeyi görmeleri ve sanatçı Şakir Gökçebağ'ın sergisini izlemeleri için sosyal medya üzerinden bazı çekimler yapıldı. Böylelikle ziyaretçilerin sergi ve müzeyi uzaktan izlemeleri sağlandı." dedi.

Akçelik, müzenin ziyaretçi sayısının her yıl arttığına dikkati çekerek, bu sene Kovid-19 sürecinin atlatılması halinde 30 bin ziyaretçi beklediklerini belirtti.

Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın müze projesine 2001'de başladığını aktaran Akçelik, şunları kaydetti:

"Ben de o dönemde yine köyün muhtarıydım. Hüsamettin Koçan projeye köyün muhtarı, öğretmeni ve imamıyla başladı. Biz de köyümüze yapılan projede Hüsamettin hocamıza manevi anlamda destek olmaya çalıştık. Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'la birlikteliğimiz 2001'de başladı ve halen devam ediyor. Onun için müzenin bekçiliğini, bakımını, temizliğini yapıyoruz. Yani buranın her şeyiyle elimizden geldiğince ilgileniyoruz."

Yorumlar

Daha Fazla Haber
EKONOMİ
2 Kez Görüntülendi.
Aydıntepe’de IPARD III 1. Çağrı Dönemi tanıtım ve bilgilendirme toplantısı yapıldı
SAĞLIK
1 Kez Görüntülendi.
Bayburt’ta Kanser Haftası dolayısıyla yürüyüş yapıldı
YAŞAM
2 Kez Görüntülendi.
Bayburt’ta hafızlık ve Kur’an-ı güzel okuma yarışmalarının finali yapıldı
YAŞAM
2 Kez Görüntülendi.
Bayburt'ta Çoruh kıyısında çay keyfi
SPOR
4 Kez Görüntülendi.
Bayburt İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde kurulan U15 takımı şampiyon oldu
YAŞAM
4 Kez Görüntülendi.
Aydıncık Köyü Derneği yeni adresinde hizmete başladı
SPOR
19 Kez Görüntülendi.
Bayburt Özel İdarespor Fatsa'da lige tutundu
YAŞAM
12 Kez Görüntülendi.
Bayburt Ortaokulu Halk Oyunları Yıldızlar Kategorisinde Türkiye Üçüncüsü
EĞİTİM
12 Kez Görüntülendi.
Bayburt Üniversitesinin Proje Seferberliği, KTÜ'nün Eğitim İş Birliğiyle Güçlendi
EĞİTİM
9 Kez Görüntülendi.
Bayburt Üniversitesi, YÖKAK Uluslararası Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Konferansına Katıldı