Tarih, Doğa ve Kültür Şehri Erzurum’da Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler ve Tatmanız Önerilen Lezzetler

Tarih, Doğa ve Kültür Şehri Erzurum’da Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler ve Tatmanız Önerilen Lezzetler

Palandöken’in eteklerine kurulu olan Erzurum, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Hem konumu hem de geçmişi ile şehir ziyaretçilerine zengin bir gezi deneyimi sunmakta olup, kültür ve tarih turlarının yanı sıra bölge doğa tatilleri için de oldukça elverişlidir. Palandöken Kayak Merkezi ise kış turizminin önde gelen durakları arasında yer almaktadır. Yılın dört mevsimi keyif alacağınız bir gezi deneyiminin yanı sıra şehrin köklü tarihi mutfağına da yansımış olup, ziyaretçileri özel bir lezzet deneyimi beklemektedir.

Erzurum Seyahatiniz Sırasında Mutlaka Görmeniz Gereken 7 Yer

Zengin tarihi, kültürü ve doğal güzellikleri ile öne çıkan, sadece ülkemizin değil, dünyanın sayılı kış turizmi merkezleri arasında yer alan Erzurum, tüm ziyaretçilerine hafızalardan silinmeyecek bir gezi deneyimi sunmaktadır. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehir, zamanda keyifli bir yolculuğu mümkün kılarken, kaplıcalar ve doğal güzellikler huzur dolu anlara ev sahipliği yapmaktadır.

Yeni yerler keşfetmeyi sevenlerin ilk tercihleri arasında yer alan Erzurum’da eksiksiz bir gezi deneyimini yüksek konfor standartları ile taçlandıracağınız bir tatil için https://otelleri.net/erzurumda-gezilecek-yerler.htm adresini incelemeniz önerilmektedir.

Palandöken Kayak Merkezi, Palandöken Dağı’nın Başköy Mevkii’nde yer almaktadır. Türkiye’nin en iyi kayak merkezleri arasında yerini alan bu bölge, yabancı turistlerin de en çok tercih ettiği yerlerden biridir. Kar kalitesi yüksek ve kayak pistleri oldukça uzun olan merkezde 5 ay boyunca kayak yapmanız mümkündür. Palandöken Kayak Merkezi’nde Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından tescillenmiş iki kayak pisti bulunmaktadır.

Erzurum Kalesi, 2500 yılı aşkın bir geçmişe sahip olup, Urartular döneminde inşa edilmiştir. Şehrin simge yapıları arasında yer alan kalenin iç surları ise 415 yılında Bizans İmparatoru Theodosius tarafından şehrin güvenliği için yaptırılmıştır. Kaleye Osmanlı Dönemi’nde Kırklar Türbesi, Ebu İshak-ı Kâzerûnî Türbesi ve Ali Ağa Çeşmesi eklenmiştir. 16. ve 19. yüzyıllarda onarımdan geçen kale, tarih turlarının vazgeçilmez durakları arasında yer almaktadır.

Erzurum Saat Kulesi, tıpkı Erzurum Kalesi gibi şehrin simge yapılarından biri olup, Anadolu’da en erken yapılmış Türk İslam eserleri arasında yer almaktadır. Tepsi Minare ve Kesik Kule isimleriyle anılan bu saat kulesi ilk olarak kaledeki mescidin minaresi olarak inşa edilmiştir. 19. Yüzyılda ise kuleye çan ve saat yerleştirilmiş ve günümüzdeki halini almıştır. Saati ise 1877 yılında Londra’da yapılmış ve İngilizler tarafından hediye edilmiştir.

Çifte Minareli Medrese, Selçuklu Dönemi’nin en güzel örneklerinden biri olup, yapımı 1291 senesinde tamamlanmıştır. Erzurum Kalesi ve Saat Kulesi ile karşı karşıya konumlanan medreseyi, aynı gün gezmeniz mümkündür. Anadolu’nun en büyük sanat şaheserlerinden biri olarak görülen medresenin taş süslemeleri oldukça dikkat çekmektedir. Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad’ın kızı Hüdavent Hatun tarafından yaptırıldığı için Hatuniye Medresesi olarak da anılan yapı günümüzde müze ve sergi salonu olarak hizmet vermektedir.

Lala Mustafa Paşa Camii, şehirde inşa edilen ilk Osmanlı Camisi olma özelliğine sahiptir. Kanuni Sultan Süleyman’ın komutanı Lala Mustafa Paşa tarafından 1562 senesinde yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ın eserleri arasında yer alan cami günümüzde hem ibadete hem de ziyarete açık olup, ihtişamlı görünümü ile hayranlık uyandırmaktadır.

Narman Peri Bacaları, 2012 senesinde UNESCO Türkiye Milli Komitesi tarafından Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınmış olup, “Kırmızı periler diyarı” olarak anılmaktadır. Kolorado Vadisi’nde yer alan Büyük Kanyon ile benzerlik gösteren bu doğal güzellik, kendinizi Kapadokya’da gibi hissedeceğiniz bir atmosfere sahiptir.

Tortum Şelalesi ve Tortum Gölü, Erzurum’da doğa gezileri denince akla ilk gelen duraklardan biridir. 48 metre yüksekten, 22 metre genişliğinde bir alana dökülen şelale, manzarası ile hayranlık uyandırmaktadır. Bu alana manzarayı izlemek isteyenler için bir seyir terası kurulmuştur. Çevresinde yer alan piknik alanları ise özellikle yaz aylarında yoğun olarak ziyaret edilmektedir. Tortum Gölü Cam Seyir Terası, 200 metre yüksekliğe sahiptir. Türkiye’nin en yüksek cam seyir terasıdır. Göl ise Türkiye’nin en büyük heyelan set gölü olarak konuklarını eşsiz bir doğada ağırlamaktadır.

Erzurum’un tarihi ve doğayı cömertçe sunan birbirinden özel gezi durakları hakkında daha kapsamlı bilgi almak için bu sayfaya göz atabilirsiniz.

Erzurum’un Enfes Lezzetlerini Tadabileceğiniz En Meşhur 7 Restoran

Kültürel ve tarihi zenginliğini mutfağına yansıtan şehirler arasında yer alan Erzurum’da akla ilk gelen Cağ Kebabı olmakla birlikte, tadabileceğiniz birbirinden özel çorba çeşitleri ve et yemekleri bulunmaktadır. Şehrin en iyi restoranlarını tatiliniz öncesinde inceleyerek siz de damak tadınıza en uygun seçenekleri belirleyebilirsiniz.

Koç Cağ Kebap, Erzurum’da ilk Cağ Kebap dükkanıdır. 35 yılı aşkın süredir kaliteden ve lezzetten ödün vermeyen işletmede, bu kebabı en lezzetli şekilde tatmak için “tatari” usulü sipariş etmeniz önerilmektedir. Porsiyon yerine şiş sayısı şeklinde sipariş alınan işletmede, kişi başı hesap ortalaması 45 – 50 TL arasındadır.

Adres: Kazım Karabekir Paşa, Nazik Çarşısı Cd. No: 6, 25100 Yakutiye/Erzurum

Gelgör Cağ Kebap, tıpkı Koç Cağ Kebap gibi şehrin en meşhur işletmeleri arasında yer almaktadır. Seçkin atmosferi ve hijyene dikkat eden yaklaşımlarıyla da beğeni kazanan mekanda kişi başı hesap ortalaması 35 – 50 TL arasındadır.

Adres: Kazımkarabekir Mahallesi, Akgün Sitesi Terminal Caddesi No:37, 25100 Yakutiye/Erzurum

Dönerci Hacı Baba, 1964 yılından beri hizmet vermekte olup, şehrin hatta Türkiye’nin en iyi dönercileri arasında yer almaktadır. %80 koyun, %20 dana etinden hazırlanan döner kekik suyu ile lezzetlendirilmektedir. Yayık ayranı ve soğanla birlikte tüketeceğiniz bu özel lezzetin üstüne tatlı seçeneklerini de değerlendirmeniz önerilmektedir. Kişi başı hesap ortalaması 35 – 50 TL arasındadır.

Adres: Muratpaşa, İsmetpaşa Cd. No: 15, 25100 Yakutiye/Erzurum

Emir Şeyh Nedim Köftecisi, şiş köftede şehrin en çok tercih edilen işletmesidir. Sahibi bir kalp cerrahı olan mekanda bu eşsiz lezzet baba yadigarı olup, yapım yılından bu yana misafirlere değişmeyen bir tarihin mükemmel sonucu sunulmaktadır. Köfte sonrası sadece bu işletmeye özel pekmezli baklavayı da mutlaka denemeniz önerilmektedir. Kişi başı hesap ortalaması 30 - 45 TL arasındadır.

Adres: Rabia Ana, Tebriz kapı cad No:170, 25100 Yakutiye/Erzurum

Muammer Usta, Erzurum’da Kadayıf Dolması denince akla ilk gelen adrestir. Hala Gürcükapı’daki ilk imalathanesini kullanan işletme aynı yerinde mütevazi dükkanı ile satış yapmaktadır. Gürcükapı’daki yerine uğrayamayacaklar ise havalimanı yolunda yer alan ikinci şubede bu eşsiz lezzeti tadabilmektedir. Dondurmalı seçeneği de bulunan Kadayıf Dolması için kişi başı hesap ortalaması 10 -15 TL’dir.

Adres: Kazımkarabekir Mh, Terminal Cd. D:No: 39, 25240 Yakutiye/Erzurum

Deniz Yıldızı Balık Lokantası, Erzurum’da balığı sevdiren işletme olarak öne çıkmaktadır. Doğa ile iç içe, Palandöken manzarasına karşı hizmet veren işletmede balıklar Trabzon’dan gelmektedir. Alabalıklar ise işletmede yetiştirilmektedir. Taze ve lezzetli balıkları ile Erzurum’da alışılagelmişin dışında bir lezzet deneyimi sunan Deniz Yıldızı Balık Lokantası’nda kişi başı hesap ortalaması 30 – 50 TL arasındadır.

Adres: Hüseyin Avni Ulaş, 77. Sk No:2, 25070 Palandöken/Erzurum

Coşkun Güveç Dünyası, Erzurum’un en sevilen restoranlarından biri olup, güveç çeşitlerinin ünü şehir sınırlarını aşmıştır. Kaşarlı mantarlı güveç en çok sipariş edilen seçenekler arasında yer almaktadır. Özel sosları, et ve tavuğun eşsiz harmanı ile damaklarda iz bırakan lezzetlere sahip mekanda kişi başı hesap ortalaması 25 – 35 TL arasındadır.

Adres: Kurtuluş Mahallesi 6. Demirciler Sokak No:12 Halkbankası Arkası Yakutiye, 25200 Merkez

Erzurum’da En Çok Tercih Edilen Kahvaltı Mekanları

Babunec Erzurum Kahvaltı Dünyası, şehirde açık büfe kahvaltısı ile öne çıkan işletmeler arasında yer almaktadır. Bu servis seçeneğine ek olarak klasik ve serpme kahvaltı hizmetinin de sunulduğu mekanda, doyurucu ve lezzetli bir kahvaltı yapmanız mümkündür. Kişi başı hesap ortalaması 25 – 35 TL arasındadır.

Adres: Ayazpaşa, İzzet Paşa Cd. No:2, 25100 Yakutiye/Erzurum

Tarihi Erzurum Evleri, 11 adet tarihi evin restore edilerek hizmete açılması ile konukları ağırlamaya başlayan bir komplekstir. 3 TL giriş ücreti ödeyerek sadece gezmek için de tercih edebileceğiniz bu evlerin içerisinde yöresel ürünlerle hazırlanan sabah kahvaltısı oldukça beğenilmektedir. Kıtlama şeker ile sunulan çay eşliğinde kişi başı hesap ortalaması 25 - 35 TL arasındadır.

Adres: İbrahim Paşa Mh., Yüzbaşı Reşit Bey Sokak, 25200 Yakutiye/Erzurum

Zigana Et Mangal, öğlen ve akşam yemeklerinde birbirinden lezzetli etler sunmakla birlikte sabah kahvaltılarında da öne çıkmaktadır. Kahvaltılık tüm ürünleri beğenilen mekanda kuymak ise mutlaka denemeniz önerilen seçeneklerden biridir. Kişi başı hesap ortalaması 25- 30 TL’dir.

Daşhane, tarihi bir Tandır Evi’nde konuklarını ağırlamaktadır. Sabah 9’da kahvaltı servisi ile güne başlayan mekanda öğlen ve akşam servisi ile akşam canlı müzik hizmeti de bulunmaktadır. Serpme kahvaltı, seçkin lezzetlerden oluşmakta olup, doyurucudur. Kişi başı hesap ortalaması 30 – 35 TL arasındadır.

Adres: Aliravi Caddesi Camii Kebir Mah. Taşambarlar Sok. No:27, Merkez, 25100 Yakutiye/Erzurum

Neşve Erzurum, şehrin en sevilen ve seçkin mekanları arasında yer almaktadır. Gün boyu hizmet veren işletmede sabah servisinde serpme kahvaltı ve kahvaltı tabağı seçeneği sunulmaktadır. Kahvaltı tabağı kişi başı hesap ortalaması 19 – 25 TL arasında olmakla birlikte, serpme kahvaltı iki kişilik hazırlanmakta olup, bu şekilde hesap ortalaması 45 – 50 TL arasındadır.

Adres: Lalapaşa, 25100 Yakutiye/Erzurum

Sabırtaşı Börekçisi, sabah kahvaltınızı tadını unutamayacağınız börek çeşitleri ile yapmak için tercih edebileceğiniz bir işletmedir. Kol böreği ve yanında sunulan süt güne enerjik bir başlangıç için öne çıkmaktadır. Kişi başı hesap ortalaması 10 – 15 TL arasındadır.

Adres: Lalapaşa, 25050 Gez Osb/Aziziye/Erzurum

Cafe Pizzaro, lezzetli pizzaları ile şehirde oldukça meşhur olan bir işletme olmakla birlikte, sabah servisinde sunduğu zengin serpme kahvaltı ile tercih edilmektedir. Kişi başı hesap ortalaması 25 – 30 TL arasındadır.

Adres: Yukarı Mumcu Mah. Dursunoğlu İş Merkezi No:8, Erzurum Merkez, Erzurum

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2020, 18:44

YAVUZ KARDEŞ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER