Mahalle Odası Kültürü kitaplaştı

Bayburt kent kültürü için çok önemli bir çalışma kitaplaştı. Kitap anlamında bir ilk olma özelliği taşıyan ‘Kent Kimliği ve Kültür Ekseninde Bayburt Mahalle Odaları’ adlı çalışma okuyucuyla buluştu. İmaj Yayınevi’nden okuyucuyla buluşan kitap; “Kimlik, Kültür ve Tarih Ekseninde Bayburt, Bayburt Mahalle Odaları, Söyleşiler, Tespit ve Öneriler, Sonuç ve Değerlendirme” bölümlerinden oluşuyor.

Mahalle Odası Kültürü kitaplaştı

Bu önemli eser, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayriye Şengün ile Dr. Öğretim Üyesi İsmail Dursunoğlu imzalı.

‘Bayburt'a Vefa Duygusuyla’ notuyla başlayan kitapta; Mahalle Odalarının Tarihi, Mahalle Odalarının Mimari Yapısı, Mahalle Odalarının Oturma Düzeni, Mahalle Odalarının Finans Kaynağı, Mahalle Odaları ve Kültürel Aktiviteler, Mahalle Odası-Köy Odası Farkları başlıkları altında bilgiler veriliyor.

Kitabın çok özel bir yönünü söyleşiler oluşturuyor. Bayburt’un 14 mahallesinin muhtarı veya mahalle dernek başkanı ile yapılan söyleşiler mahalle odalarında bugüne kadar yapılan tüm aktiviteleri gözler önüne seriyor. Kitapta ayrıca BAYDER Başkanı Fatih Dündar’la da yapılan bir söyleşi yer alıyor.

Kıymetli Öneriler

Eserin sonuç kısmında; mahalle odalarının toplumun tüm kesimlerine açık olması, bünyelerinde kütüphanelerin yer alması, öğrenci buluşmalarına açık olması hatta bazı derslerin bu mekanlarda yapılması, kadınların odaları daha çok kullanması, gençleri odalara çekecek kültürel programlara yer verilmesi, yerel idarecilerce maddi-manevi desteklenmesi, odalarda misafirhanelerin yapılması, kentte yapılan ulusal veya uluslar arası programların bazı bölümlerinin bu odalara taşınması gibi öneriler yer alıyor.

Eser şu ifadelerle sona eriyor:

“Mahalle odaları gerek yerine getirdiği işlevler, gerek komşuluk ilişkilerinin yaşatılması, küreselleşme ve değişen yaşam davranışları karşısında bugüne kadar getirdiği geleneksel yapısıyla korunmaya ve geliştirilmeye muhtaçtır. Gençlerin buradaki gönüllü çalışmalara yeterince katılabilmesi için, bu mekanlara gençlerin ilgileri çekebilecek yeni uğraş alanları bulunmak durumundadır. Komşuluk ilişkilerinde, acının yaşandığı günlerde karşılıksız yürütülen hizmetlerin, dayanışmanın en güzel örneklerinden birisi olduğu muhakkaktır. Sadece cenazelerde dayanışma gösterilmesi değil, her alanda ve her anlamda büyük bir birliktelik ve yardımlaşma için bu mahalle odalarının değer görmesi, değerli kılınması ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Bunun için ise her şeyden önce gönüllülük temelinde bir ilgiye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu odalar, mahallelinin ikinci evidir. Herkesin ailesine, yuvasına bakışı gibi bu odalara yönelik bakışı aynı olduğu sürece bu yapılar ayakta kalacaktır. Aksi halde, küreselleşme çarkının yok ettiği birçok kültürel ve tarihsel değer gibi mazinin eski sayfalarına mahkum olacaktır.”

BEŞİR KELLECİ


İletişim Hesapları
YORUM EKLE
YORUMLAR
Bayburtlu  Salih
Bayburtlu Salih - 4 yıl Önce

Saygı değer hocalarımız Bayburt adına çok önemli bir konuyu ele almışlar, bu nedenle kendilerine teşekkür ediyorum.
Acizane briyesel ve dost sohbetlerinde ve Bayburt adına bu v.b benzer sayfalarda yirmi yıldır ifade etsem de olmadı ve hiç bir yörede olmayan Bayburt mahalle odalarının daha aktif bir hal alması ve Kültür merkezi haline gelmesi gerektiğini ifade etmeye çalışsakta , sadece lokal kalabildi.
İnşAllah hocalarımızın bu çalışması sonucu mahalle odaları sadece cenaze ve kahve içme merasimlerinde değil ,mahallenin gençleri ile yaşlıları , her mahallenin önde gelen ve bulunduğu ortama bilgi, neşe ve edebi ile örnek olacak kişilerinin dahil olduğu,mahallelileri ile mahalleler arası mahalle oda ziyaretleri .
Belki çok sık olmasada zaman zaman, şehrin mülki amiri Emniyet Müdürü, Garnizon komutanı, Rektörü, ve tüm daire amirlerinin bir veya ayrı, ayrı,katılacağı ve özellikle gençlerin katıldığı, (bu gençler orta okul ve liseçağı da olmalı) programlarda, belki sadece üniversite ögrencilerinin katılacağı adap ve edebin hakim olacağı sohbet ve bilgilendirme, eskilerden anlatımlar, milli ve manevi etkinliklerin olduğu programlar yapılmalı;
Edebiyata önem verilmesi içinde cevher olacak fakat kendini ifade edemeyen Hicraniler, Ağlar babalar,Zihniler ve aşıklar ortaya çıkarmak, on iki ay üzerinden tüm mahalle odalarında bir veya ayrı yapılacak program çetelesi ile aktiviteleri artırmak iyi olmaz mı;
Ayrıca Fahri olarak eğitim alanında görevli, hemşehrilerimizin oluşturacağı eğitim gönüllülerinin bir araya gelerek, bire bir veya gruplar halinde mahallenin eğitim çağındaki yavrularına anlatımlar suna bilirler.
Tasavvuf alanında yeni cevherler bula biliriz.
Velhasıl manevi düsturumuz gereği ahlaklı insan yetiştirmek için durmadan, usanmadan yeni nesillerin yetişmesine fahri olarak katkı sunmalıyız.
Hani hep diyoruz ya, eskiden bizim zamanımızda veya babalarımız ve dedelerimiz zamanında şöyle imiş, böyle güzelmiş, insanlık buymuş demek istiyor isek, yeni nesili suçlamak edğil kendimizi suçlu görmeli ve gereğini yapmalıyız.
Finansman konusunda, Bayburt ta heer mahalleli , her hane sahibi 5TL,10TL, 50TL,100TL kim ne verebilir ise, Bayburt dışında bulunan insanlarımızdan da, aynı şekilde destek ve Valilik, Belediye, Kültür müdürlüğünün Bakanlık kanalından ve ayrıca uluslar arası sakınca doğurmayacak uluslar arası fonlardan destek alınarak fonlar oluşturulur, her kurumun yaptıkları işlemlerden 1tl 2tl valilik onaylı fon aktarımı ve yine ayrıca her mahaalle ayrı vaya beraber yerel veya ulusaal kermesler yapıla bilir, maddi deestek için aklıma gelen bunlar ;
Selam ve saygılarımla

SIRADAKİ HABER