Bayburtlu ciritçiler her hafta sahada

Bayburt’ta Orta Asya ve Anadolu'da yüzyıllardır oynanan ata sporu atlı cirit için atlar her hafta sahaya sürülüyor. 

Atın ve insanın mücadelesine dayanan ve erliğin göstergesi olarak görülen cirit, Bayburt'ta asırlardır yaşatılmaya devam ediyor. Kentte atlı spor kulüplerince hemen her hafta  düzenlenen gösteri maçlarına  vatandaşlar da yoğun ilgi gösteriyor. 

Bu hafta Bayburt Belediyesi cirit sahasında düzenlenen hazırlık karşılaşmasında 21 Şubat Atlı Spor Kulübü ve İpek Yolu Atlı Spor Kulübü karşı karşıya geldi. Kıyasıya mücadelenin gerçekleştiği, oldukça zevkli ve heyecanlı geçen gösteri müsabakasında zeminden dolayı zaman zaman atlar ve sporcular zor durumda kalsa da müsabaka nefes kesti.  Heyecanlı anların yaşandığı 80 dakika boyunca sporcular, at sırtında cirit atma ve tutmadaki hünerlerini sergiledi.

Müsabakayı ilgiyle takip eden vatandaşlar ve çocuklar da karşılaşmanın ardından sahaya inerek atlara binip tur attı. 

21 Şubat Atlı Spor Kulübü Başkan yardımcısı Gökmen Bahadur, kulüplerinin kuruluş amaçlarının ata sporunu yaşatmak ve tanıtmak olduğunu belirterek, “Amacımız bu sporu gelecek nesillere nasıl aktarabiliriz. Nasıl büyüklerimiz bu sporun bize kadar ulaşmasına vesile olduysa bizde ardımızdan gelen arkadaşlarımıza bırakıyoruz. Şehrimize bu sporu kültürel bir faaliyet olarak nasıl aksettirebiliriz amacımız bu yöndeydi. Bunda da kısmen başarı sağlamış durumdayız.” dedi. 


Bahadur şöyle devam etti: “Her hafta Bayburt Belediyesi Cirit Sahasına gelerek burada rakiplerimizle gösteri müsabakaları düzenliyoruz. Vatandaşların ilgisi yine çok yoğun. Bu sporu bu şekilde yaşattığımız için oldukça mutluyuz.” 

17 yaşındaki cirit sporcusu Alpay Tekdemir, her hafta atının bakımını titizlikle yaptıktan sonra sahaya gelerek tecrübeli ağabeyleriyle sahada mücadele ediyor. Bu spor sayesinde kötü alışkanlıklardan uzak durabildiğini ve boş zamanlarını at sırtında geçirdiğini ifade eden Tekdemir, “Bu sporu inşallah gelecek nesillere aktaracağız. Her hafta sonu çiftliğimize geliyoruz atlarımızı hazırlıyoruz. Kötü alışkanlıklar, kahvehaneler veya internet kafelerde zaman geçirmektense burada atlarla zamanımızı değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı. 


Sporculardan Eray Narmalı da atının bakımlarını adeta ebeveyni gibi baktığını belirterek, “Hafta bir iki gün cirit oynuyoruz. Ama tabiki bunun arka planı da var. Biz atlarımıza sadece cirit oynuyoruz diye o günlerde bakmıyoruz. Sürekli olarak onlarla vakt geçirip bakımlarını yerine getiriyoruz” dedi. 

İpekyolu Atlı Spor Kulübü Başkanı Ramazan Aydemir ise, vatandaşların ilgisinin kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek, “Hava şartlarına göre hemen her hafta müsabakalar düzenliyoruz. Vatandaşların ilgisi oldukça yoğun. Her gün burada cirit oynasak her gün izlerler ama biz şartlara göre genellikle haftada bir gün gösteri müsabakaları düzenliyoruz” diye konuştu.  


 

BEŞİR KELLECİ


İletişim Hesapları
YORUM EKLE
YORUMLAR
hatice sarı
hatice sarı - 5 yıl Önce

ne güzel memleketim

SIRADAKİ HABER