Bayburt'un yöresel ürünleri tescilleniyor

Göreve başladığı günden itibaren Bayburt’un tarihi ve kültürel değerlerini tüm ülkeye tanıtma adına önemli bir çaba harcayan Vali Ali Hamza Pehlivan, kente özgü ürünlerin coğrafi tescil alması için büyük gayret gösteriyor. 

Bayburt’ta yöresel ürünlerin ilk kez coğrafi tescil almasına öncülük eden Vali Pehlivan, Bayburt adına tescillenen ‘Lor Dolması ve Tatlı Çorba’ dışında 7 ürün için hazırlanan dosyalarında Türk Marka ve Patent Kurumu’na teslim edildiğini söyledi. Pehlivan, ‘Kaleardı Eriği ve Ziron’ ile ilgili olarakta çalışma başlattıklarını aktardı. 

Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, kente özgü ürünlerin coğrafi tescil süreçlerine ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu.

“Bayburt’un tescilli ürünü yoktu”

Bayburt’un kadim bir tarih ve kültüre sahip olduğunu ifade eden Vali Pehlivan, süreci şöyle anlattı: 

“Bu kadim kültür ilerisinde insanların ürettiği ve tükettiği ürünler önemli bir yer tutuyor. Bu bağlamda Bayburt’umuza özgü ürünlerin neler olduğuyla ilgili bir çalışma başlatmıştık. Bu tarama çalışmasıyla birlikte Bayburt ile anılan bir çok ürünün olduğunu tespit ettik. Bir tescilimiz de şu oldu; ülkemizde birçok ilin tescilli ürünü olmakla birlikte Bayburt’umuzun münhasır tescilli bir ürünü yoktu. Bu çalışmayı Türk Marka ve Patent Kurumu ile iletişim halinde Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüz bünyesinde bir komisyon oluşturmak suretiyle başlattım. Ve dedik ki, bu sadece il müdürlüğümüz bünyesinde kalmasın bütün kurumlarımız, üniversitemiz ve belediyemiz dahil derneklerimizi de topladık ve orada dedik ki, bizim Bayburt’umuzla anılan ürünlerimiz var, bununla ilgili coğrafi tescil süreçlerini başlatalım. Bu çalışma neticesinde 8 ürünle ilgili dosyamızı hazırladık. Ve Bayburtlu Kadınlar Derneği’ne hazırlatmış olduğumuz dosya neticesinde ‘lor dolması ve tatlı çorba’nın tescili Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından gerçekleştirildi. Dolayısıyla bu çalışma kısa sürede meyvelerini vermiş oldu. Ve iki ürünümüzün Bayburt’a özgü coğrafi tescilini almış oldu.” 

Sırada “Bayburt Taşı, Bayburt Organik çiçek Balı, Ehram, Kete, Kavut Çorbası” var

7 ürünle ilgili çalışma dosyasının da Türk Marka ve Patent Kurumu’na ulaştırıldığını belirten Pehlivan, 

“Bunları da belediyemize, üniversitemize, ticaret odamıza pay ettik. Dosyaları bu kurumlara hazırlattık. Ve bunlar içerisinde de yine Bayburt Taşı, Bayburt Organik çiçek Balı, Ehram, Kete, Kavut Çorbası olarak sıralaya biliriz. İnşallah bunlarla ilgili de olumlu neticeler bekliyoruz. Çünkü dosyalar zaten güzel hazırlandı. Arada zaten bir takım eksiklikler tespit edilirse kurumla bizim ilgili il müdürlüğümüz irtibata geçmek suretiyle bunları tamamlıyor.” bilgisini verdi.  

“Kaleardı Eriği ve Ziron”

Bayburt’a has özellikleriyle dikkat çeken tüm ürünler için çalışmalarının olduğunu vurgulayan Vali Pehlivan özellikle köy ve mahalle ziyaretlerinde vatandaşların taleplerini de göz önüne alarak bazı ürünleri incelediklerini ifade ederek şunları kaydetti: 

“Tabi bunun ötesinde özellikle Kaleardı Mahallesi’nde yapmış olduğumuz toplantıda da gündeme geldi. Kaleradı Eriği dikkatimizi çekti. Bununla ilgili de arkadaşlara talimat verdik, araştıralım dedik. hakikaten buraya özgü yetişme özellikleri varsa bu eriğimizle ilgili de dosyamızı hazırlayalım. Teklif edelim. Oda hem Bayburt kaleardı Eriği olarak nitelendirildiği için coğrafi tescilini de alırsak buraya özgü bir ürünü daha tescil ettirmiş oluruz. Bunun yanında da yine ‘Ziron’ diye ön plana çıkan tarifleriyle hatta yapıldığı noktalarda da dikkat çeken ‘Bayburt Ziron’u değişik illerde, çevre illerde olmakla birlikte Bayburt’a özgü yapılma, hazırlanma boyutu söz konusu. Bununla ilgili de yine arkadaşlarımıza söyledik çalışma içerisindeler.”

Yöresel ürünlerin unutulmaması için coğrafi tescilin önemli olduğunu vurgulayan Vali Pehlivan, 

“Nihayetinde bu ürünleri peyderpey zaten üretilen, tüketilen bu ürünleri tescillemek suretiyle unutulmamasını, yeni neslinde bu yemekleri yapmasını sağlamaya çalışıyoruz. Çünkü kültür nesilden nesle taşınan, yemek kültürü de bu bağlamda  aynı özellik taşıyan bir alan ve ilimizde dışarıdan bir misafir geldiği zaman sorduğu konulardan birisi. Yani buraya özgü neyiniz var, hangi yemekleriniz var. Bu tescil ürünlerimizi de gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz” diyerek sözlerini tamamladı. 

 
 

BEŞİR KELLECİ


İletişim Hesapları
YORUM EKLE
YORUMLAR
süleyman. T
süleyman. T - 5 yıl Önce

çalışmalarınızı takdirle karşlıyoruz

KEMAL
KEMAL - 5 yıl Önce

sayın valim tebrikler bayburtlu yaptıklarınızı unutmaz

Veli bayram
Veli bayram - 3 yıl Önce

Taşı toprağı altın

SIRADAKİ HABER