Ülkü Ocakları Başkanı KKKA Hakkında Basın Açıklaması Yaptı

Ülkemizde hızla artan kene vakalarından dolayı Bayburt Ülkü Ocakları Başkanı Veteriner Hekim Yunus Emre ZENGİN halkımızın bilinçlenmesi amacıyla uyarılarda bulundu.

Ülkü Ocakları Başkanı KKKA Hakkında Basın Açıklaması Yaptı

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı kene ile bulaşan ve ölümle de sonuçlanabilen bir enfeksiyon hastalığıdır.Ülkemizde çoğunlukla Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nunve İç Anadolu’nun kuzeyinde yoğunlaşmaktadır.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, genellikle insanlara kene tutunması veya keneyle temas sonucunda bulaşır. Ayrıca hasta kişilerin veya mikrobu taşıyan hayvanların kanlarına ve vücut sıvılarına korunmasız temas etmekle de bulaşabilir. Her kene bu hastalığa yol açmayabilir.  
Hastalığın belirtileri ateş, üşüme, titreme, halsizlik, baş ağrısı, kas ağrıları, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve hastalığın ilerleyen dönemlerinde vücudun değişik yerlerinde kanamalar ve morluklardır.


Hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayan tarım ve hayvancılık ile uğraşan kişiler, kasaplar ve mezbaha çalışanları, veteriner hekimler, askerler, korunmasız olarak kamp ve piknik yapanlar, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastaları ile temas eden sağlık personeli risk altında olan kesimlerdir. Hastalığa sebep olan mikrobun bulaştırıcısı olan keneler uçmazlar, zıplamazlar; yerden yürüyerek vücuda tırmanırlar. Bu nedenle tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara giderken vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalıdır. Elbise üzerinde kenelerin rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.


Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde vücutta kene olup olmadığı (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dahil) mutlaka kontrol edilmelidir. Kene üzerine kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökülmemelidir. Keneyi kendimiz çıkarmamalıyız.  Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağından, en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Hastalık hayvanlarda belirti göstermediğinden hayvanların kan ve idrar gibi vücut sıvılarına çıplak el ile temas edilmemelidir. Kene tutunan kişiler, kene çıkarıldıktan sonraki 10 günlük süre içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler görülmesi halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna tekrardan müracaat etmelidir.
Hastalığın kontrolünde özellikle çiftlik hayvanlarında kene mücadelesi önemli olduğundan hayvanlar, Tarım teşkilatının önerileri ve yardımları doğrultusunda kene ilaçları ile düzenli bir şekilde ilaçlanmalıdır. Kene mücadelesinde geniş çevre ilaçlamaları önerilmemektedir.

 Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini gösteren Covid – 19 vaka sayıları hakkında Sayın Zengin görüş bildirdi:

Ülkemizde istatistikler iyiye giderken, Bayburt’ta bir hafta içinde vaka sayımızın 50’ye yaklaşmış olması sağlık çalışanlarımızı ve halkımızı karamsarlığa itmiş durumda. Bayburt’ta tüm Türkiye’nin aksine vaka sayısı artmaya devam ediyor. Yoğun bakıma alınan hasta sayısının da arttığını üzüntü içinde takip ediyoruz. Ölüm oranı, Türkiye’nin aksine, maalesef İtalya ile yarışmakta. Bayburt olarak ülkemiz nezdinde iyi bir sınav veremediğimizi gözlemliyoruz. Şehrimizde pandemi sürecinin daha etkin bir şekilde yönetilmesi ve halkımızın daha doğru yönlendirilmesi için herkesi göreve davet ediyorum.
Konunun hassasiyetini bir kez daha vurgulamak ve en küçük tedbirsizliklerin bile durumun vehametini oldukça üst seviyelere çıkaracağını hatırlatmak adına Bayburt Ülkü Ocakları olarak bu basın açıklamasını yapma ihtiyacı duyduk.  Daha serbest ama tedbirli bir hayat tarzına geçiyoruz. Bu ‘’kontrollü sosyal hayat’’ta mutlaka maske kullanacağız ve sosyal mesafeyi dikkatli bir şekilde ayarlayacağız. Evimiz virüse karşı en güvenli ortam olmaya devam ediyor.  Kısıtlamaların esnediği dönemde tedbirleri elden bırakmamamız gerekiyor.
 
Tedbirsizlik nedeni ile virüsü bulaştırıp belki de bir kişinin hayatına mal olabiliriz. Vicdan azabı çekmemek için, kul hakkına girmemek için ‘’bana bir şey olmaz’’ diyen değil; bilinçlenip tedbir alıp tedbirleri uygulayan kişiler olmamız gerekiyor. Ailesinden uzak ramazanını geçiren babaya, çocuğuna bulaşmasın diye 24 saat tulum ve maske giyen sağlık çalışanı anneye, ilk kez yaşlı annesinin elini öpmeden bayramını kutlayan evlada, ekmek kapısı 3 aydır kapalı olduğu için işsiz kalan çalışanımıza saygımız olsun. Maskemizi doğru takıp, sosyal mesafemizi koruyup, tokalaşma ve sarılmadan kaçınıp, ellerini sık sık yıkamalı, bağışıklık sistemimizin güçlendirecek beslenme ve düzenli uykuya dikkat edilmeliyiz.
 
Son olarak Diyarbakır ve Bursa’da şehit olan polislerimize, Hakkari,Siirt, İdlib’te şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerimize, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve Emniyet Müdürlüğümüze başsağlığı dileriz. Cenabı Allah’tan yaralı asker ve polis personellerimiz için de acil şifalar dileriz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER