DERNEKLERİN AKTİF ROL OYNAMA ZAMANI GELDİ

Bayburt yeni vilayet olması sebebiyle sorunları da beraberinde olan bir vilayettir. Haliyle de bu sorunlar sadece Bayburt’ta yaşan bizlerin değil muhakkak ki Bayburtluyum diyen herkes bu sorunlara kendisine düşen nispette yardımcı olacaktır. Bu da yöre insanın birlik ve beraberliğinin devamı için memleketine olan  sevgi, güven ve yaşadığı topraklara olan hizmet anlayışının gereğidir. Bunu da her il kendi sesini duyura bilmek için yurdun çeşitli yörelerinde özellikle nüfusun yoğun olduğu yerlerde dernekler kurarak bulunduğu yöreyle irtibat kurmaktadırlar. 
Bunların başında hiç şüphesiz Ankara ve İstanbul dernekleri gelmektedir. Oysa benim gözlemlerimde başta Samsun da bulunan Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve Bursa’da bulunan Bayburt Dernekler Federasyonu günümüzde aktif faaliyetler yapmaktadır.
Dernekçiliğin sadece adını yaşatmak değil yöreye ekonomik ve sosyal yönden işlerlik kazandırmak ve gelişmişliğine ön ayak olmaktır.
Her zaman görüyoruz ki; genelde İstanbul’daki derneklerin faaliyetlerinden söz edilmektedir. Oysaki Bayburt’un ve Bayburtlunun sorunlarının çözülecek daha birçok dernekler bulunmaktadır. İşte bunlardan biri de Samsun Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği sosyal ve kültürel aktivitelerle birlikte yaptığı çalışmalarla kendinden söz ettirmektedir. Dernek Başkanı Hakan TALİ ve yönetimi Bayburt adına öne çıkacak her türlü faaliyetlerde yer almaktadır. Başkan Hakan TALİ Samsun’da mülkiyeti derneğe ait olan bir binanın üst katında bulunan yaklaşık 500 metre karelik alana sahip yeri Samsundaki Bayburtlu iş adamlarının katkılarıyla derneğe kazandırmıştır. Dernek binasında hemşerilerinim düğün ve nişan merasimlerinin dahi yapıldığı geniş bir alan sahip olup teras kat özelliği ile de ayrı bir güzellik katmaktadır. Burada çeşitli sosyal etkinlikler yapılmakta olup, özellikle yöresel bar ekibi, saz kursları,  öğrenciler için kurslar olmak üzere yöremize ait Bayburt odası ile toplantı odası bulunmaktadır. 
Dernek Başkanı Hakan TALİ ve yönetimi Samsun da okuyan Bayburtlu öğrencilere bire bir ulaşarak onların sorunlarıyla ilgilenmekte olup, gerekli hassasiyetle ellerinden gelen bütün desteği sağlamaktadırlar. Başta Hemşerimiz olan Samsun Valisi Osman KAYMAK olmak üzere orada bulunan iş adamı ve kamuda çalışan Bayburtlularla dayanışma içerisindeler çalışmaktalar. Öğrenciler için yurt ve barınma konusunda göstermiş oldukları duyarlığı bizzat kendinde şahidim. Yakın zamanda Üniversite de kurmuş oldukları Bayburt Dede Korkut Grubu da ay bir güç katmaktadır.  Bayburtlu Üniversite Öğrencilerini hafta sonu yine hemşerimiz olan Bayburtlu Amasya Valimizin daveti üzerine gezi düzenlemiştir.
  Diğer derneklerimizin de aynı duyarlılıkla Büyükşehirlerde okuyan öğrencilere destek vermelerini arz ediyoruz. Dernekçiliğin yıl bir gece düzenleyerek plaket takdim programında çıkarılarak;  Bayburt’un tarih ve kültür bakımından tanıtım ve gençlerin geleceğe hazırlanmasın konusunda destek olunmalıdır.     
İl dışındaki derneklerin amacı bulunduğu İlin o yöredeki temsilciği görevini görmekte olup; iki İl arasında köprü görevi de yaparak sosyal ve ekonomik alandaki katkıları yanında toplumsal etkinlikle de hem ülke ekonomisine hem de sosyal gelişmeye yardımcı olurlar. 


 

YORUM EKLE