BAYBURT’TA KİTAP ŞENLİĞİ

Bayburt’ta Bahar Şenlikleri bu yılda yine kitap şenliği ile zengin bilgi ve kültür etkinlikleriyle değer kazanmaya başlamıştır. Bunu üç yıl önce başlatıp geleneksel hale getiren Purut Kitapevi başta öğrencilerimiz olmak üzere okuma alışkanlığına bir nebze olsun destek olmaktadırlar.Başta Bayburt Belediyesinin katkılarıyla ve Valimizin de destekleriyle üçüncü kitap şenliği yine il dışından da yazarları davet ederek on gün boyunca Tarihi Taşhan’da öğrenci ve halkı kitaplarla buluşturmuştur.

Oysa diğer illerde kitap fuarı adı altında sürdürülen geniş kapsamlı etkinliler geniş katılım ve desteklerle sürdürülmektedir. İlimizde ise bunu tek başına organize ederek, bin bir güçlükle yeter ki çocukların geleceğine ışık tutması adına fedakarlık ve azimle onları yazarları ve eserleriyle buluşturmak için çaba harcamaktadır. Oysa çocukların her gün veya hafta sonları internet kafelere verecekleri paranın sadece bir seferliğiyle kitap alarak çok şey kazanacaklarının farkındalar. Böylece ilk kitap alıp okuma alışkanlığıyla belki de birçok zararlı alışkanlığı da beraberinde bırakacaktır. Okuma heyecanı yeni kitap edinme isteği duyacak, geleceğine okuduğu kitaplar sayesinde yön verecektir.

   Böyle güzel bir organizasyonla insanların ayağına getirilen kitap şenliğine maalesef başta resmi  kuruluşların ve halkımızın duyarsızlığı dikkati çekmektedir. Oysa öğrencilerimiz kitaplarla adeta boğuşmakta, onlarla tanışma heyecanı içinde idiler. Çeşitli yayınların hep bir arada bulunduğu eserlerin insanların aydınlanması için onlara seçme ve boş zamanlarını değerlendirecek, onları bilgilendirecek, yön verecek katkı sağlayacak kitapları bulacakları bir ortam sağlanmaktaydı.

Öyle ki; 2018-2019 yılı Bayburt’un  okuma hafızasını artırma projesi oldu Bayburt’ta her geçen gün okuma seferberliği alanı genişletilmektedir. Onun için başta Valiliğimiz olmak üzere Sayın Valimiz’in  önderliğinde, Bayburt Belediye Başkanımızın yine aynı duyarlılıkla kitap okuma ve kitap desteği başta olmak kaydıyla takdir toplamaktadır. Bunun yanında Bayburt Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü Gençlik Merkezi Müdürlüğünce hayata geçirilen ‘Kitap Okuma Halkaları’ projesi kapsamında faaliyetleri ile Bayburt Üniversitesi, Bayburt Milli Eğitim Müdürlüğünün ve bazı sivil toplum kuruluşları ile günümüzde okumak konusunda birbirinden çok farklı etkinlikler düzenlenmektedir.

             “Okuma sevgisi ve isteği çoğumuzda vardır. Ancak çeşitli imkânsızlıklar ve ihmaller ile bu isteği yerine getiremeyiz. Kitap okumak bir alışkanlıktır. Bu da genellikle öğrencilik yıllarında kazanılır. Okuma alışkanlığı kazanamamışsak, eldeki imkânları değerlendirip bu güzel alışkanlığı şimdi kazanabiliriz. İnsan okudukça bilgi edinir. Okuma olayı bir uzun yolculuktur; beşikle başlar, mezarla biter. Okulla beraber biten okumalar yarıda kalmıştır. Okuma iğneyle kuyu kazmaktır; kararlılık ister, sabır ister. Okuma bir arayıştır, hakikati, doğruyu, güzeli arayış. Her arayış içinde bulma heyecanını barındırır. Bulursunuz, ikinci, üçüncü... Arayışlar başlar. Umut ve heyecan, okumanın ayrılmaz iki vasfıdır. Okuma insanlığın, umut ve heyecan da canlılığın şartıdır.        

             Şahsımda ilk defe böyle güzel bir imza günü tertipleyen Purut Kitapevine teşekkür ederken; Taşhanda ilk imzaladığım kitap iki öğrenci idi; Fatih EROZ ve arkadaşı paylaştığı bir sosyal medyada yazdığı ” Elinize sağlık kitap çok güzel şiir okuma isteği geldi bir an” eğer diğer öğrencilere de böyle imkanlar sağlanırsa ileride daha çok okuyan, okudukça anlayan, anladıkça anlatan bir nesil yetişecektir.

 

              Raif Cevdet Kestelli’nin dediği gibi; “Kitaba para vermeye kıyamayan bir millet, kendi canına kıyıyor demektir!”

    

YORUM EKLE